Ha csak a számokat nézzük, elmondhatjuk, hogy felemás őszt zárt a Rákóczi az NB II-ben. Az élvonaltól tíz év után búcsúzó csapatunk egy szinte teljesen átalakult játékoskerettel és új edzői stábbal vágott neki a pontvadászatnak, és a jó kezdés után végül meg kellett elégednünk a 12. helyezéssel. A mérleg négy győzelem, négy döntetlen és hét vereség, 16 rúgott és 18 kapott gól. És egyelőre nagy talány, hogy milyen lesz a tavasz. A Rákóczi labdarúgócsapatát működtető kft. ügyvezető igazgatója, Illés János abban bízik, hogy megoldódhatnak azok az anyagi gondok, amelyek az elmúlt időszakban sújtották a gárdát.

– Több mint harminc éve dolgozom sportvezetőként, de ilyen nehéz időszakot még soha nem éltem át, pedig korábban is voltak problémák Kaposváron és előtte Siófokon is – kezdte a beszélgetést a Illés János. – Nem sok minden történt másképpen, mint azelőtt, de kiestünk az NB I-ből, és a búcsú felszínre hozott sok olyan dolgot, ami korábban nem került annyira a középpontba. Ezek közül is elsősorban az anyagiak hiányát említeném meg, ugyanis korábban mindig számolhattunk a televíziós közvetítések jelentős, akár 100 milliós bevételével, illetve a játékoseladásokból származó pénzzel. 2014 nyarán azonban egyik sem valósult meg. Gyakorlatilag a nulláról indultunk, és ehhez jött még a tulajdonosok közti vita, amelynek megoldásáig az önkormányzat zárolta a támogatásunkat. 
– Ettől függetlenül ki kellett alakítani egy olyan csapatot, amely megállja a helyét az NB II-ben. 
– Ebben a helyzetben ez sem volt könnyű feladat, és utólag kijelenthetjük, hogy nem tudtunk kellőképpen erős együttest kialakítani az őszi évadra. A szurkolók egy részének a régi álma valósult meg azzal, hogy jobban támaszkodhattunk a saját nevelésű játékosokra, és egy olyan vezetőedzővel sikerült megállapodnunk, aki előző munkahelyén eredményesen végezte azt a tevékenységet, amit Kaposváron is vártunk tőle. Azt viszont jól tudtuk, hogy vérmes célkitűzéseink nem lehetnek. A vártnál így is jobban indult a szezon, az élcsapatok ellen jól teljesítettünk, a Siófok elleni megyei rangadó után aztán úgy tűnt, hogy megtört valami. Az ezt követő sikertelenebb időszak belső feszültségeket szült, és felszínre kerültek a fizetési problémák is. Elhangzottak olyan vélemények, melyek az ősz második felének gyengébb eredményeit ennek tulajdonítják, de én ezzel nem teljesen értek egyet. A prémiumot ugyanis minden egyes mérkőzés után kifizettük.

– Menet közben milyen változások történtek a játékoskeretben, és mi volt mindezeknek az oka?
– A keret kialakítása az edző feladata és hatásköre volt. Haruna és Thiam távozott először, később fegyelmi okok miatt az U21-es csapathoz küldtük Murait és Fejőst, Murai aztán el is köszönt a klubtól. A szezon második felében a vezetőedző felmentette az edzések látogatása alól Bankot és Albertet, mert nem volt elégedett a teljesítményükkel.

– A klub és a csapat jövőjét elsősorban az anyagi helyzet alakulása befolyásolhatja. Miben bízhatunk?
– A már említett problémákat tetézte, hogy a Magyar Cukor Zrt. sem tudta már tovább támogatni a csapatot, így a legfontosabb feladatunk a szponzorok, illetve az esetleges befektetők keresése volt. Az elmúlt időszak tárgyalásai alapján azt mondom#!# van remény arra, hogy megoldódjanak a Rákóczi anyagi gondjai! Ez lenne jelenleg a legnagyobb erősítés számunkra. Ha a tavasszal nyugodtan tudnánk dolgozni és megerősödnénk minden téren, akkor a következő évadnak már úgy vághatnánk neki, hogy megcélozhatjuk a feljutást. Ha egy stabil befektető a csapat mögé áll, és sikerül megnyugtatóan rendezni az adósságainkat is, akkor bizakodva kezdhetnénk el a munkát januárban.