Zsivoczky Gyula a nyáron vette át a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatói posztját. A Ferencvárostól érkező pro-licences szakemberrel az eltelt négy hónap tapasztalatairól beszélgettünk.

Zsivoczky Gyula– Mekkora ugrás volt ez az ismeretlenbe az Ön számára? 
– Mielőtt elvállaltam a munkát Herczeg Erik elnök úr szíves invitálására, igyekeztem minél több információt szerezni. Segített ebben Szapor Gábor, a korábbi igazgató, valamint Házi László. Mindkettejükkel együtt dolgoztam korábban az utánpótlás válogatottaknál, és ők biztattak, hogy vállaljam el a feladatot. Ellenfélként pedig ismertem az akadémiát, hiszen a Fradival többször megmérkőztünk egymással, így jártam Kaposváron is.
– Milyenek látta a körülményeket?
– Az infrastrukturális helyzet jó, megfelelő, de fejlesztésre szorul. Kellene még műfüves pálya, több világítás, hogy a téli hónapokban is tudjunk megfelelően készülni. Ugyanakkor fontos számomra, hogy ne csak gyakorlati, hanem elméleti képzést is nyújtsunk. Beszereztük a Matchmeeting nevű interaktív mérkőzés elemző és oktató rendszert. Ennek segítségével könnyedén adhatunk visszajelzést a játékosoknak, valamint az edzőknek a mérkőzésekről, online videókból készülhetünk a következő ellenfelekre. Gondolkodó játékosokat szeretnék az akadémiánkra!
– Tapasztalt valami meglepőt?
– A Youth Football Fesztivál volt számomra szokatlan, mivel a felkészülés korai szakaszában rendezik.  Sikerült azonban beillesztenünk a menetrendbe, és összességében pozitívan jöttünk ki belőle.

– Mivel teltek az első hónapok?
– Felállítottuk az edzői-szakmai stábot, kialakítottuk a rendszert. A felsőbb korosztályok szakmai munkáját jómagam felügyelem, az U13-as korosztálytól egészen az U6-ig pedig Major Gábor. Jó lenne három szintre osztani a rendszert, de ennek egyelőre nem adottak a feltételei. Sok munkát adott a játékosok igazolása. Az új MLSZ-szabály, melynek értelmében minden átigazolás esetében fizetni kell, nem könnyítette meg a dolgunkat. Sajnos, nem tudtuk megtartani minden tehetségünket, de az értük kapott összegből sikerült új játékosokat igazolnunk. Tudtommal soha ennyi labdarúgó (kb. negyven) nem érkezett még az akadémiára a nyári átigazolási időszakban. Sok köztük az ígéretes tehetség, akikben nagy lehetőségeket látunk.
– Milyen a kapcsolat a szülőkkel?
– Szeretnénk őket is bevonni a közös munkába, számítunk az észrevételeikre. Szülői értekezleteket tartottunk. melyeken minden korosztályból egy főt delegáltak a munkaközösségükbe. Azon keresztül tartjuk majd a kapcsolatot, mely reményeim szerint eredményes lesz mindannyiunk számára. Perspektívát akarunk nyújtani a gyerekeknek és a szüleiknek egyaránt. Az a közös célunk, hogy a játékosaink eljussanak a felnőtt csapat keretébe, és idővel az akadémia adja a Kaposvári Rákóczi FC keretének magvát.
– Mennyire fontos a képzés és mennyire az eredményesség? 
– Az eredményesség kizárólag a legfelső korosztályban lényeges, hiszen a 19 éves játékosaink már a felnőtt pályafutásuk kezdetén állnak, ahol már elsődleges lesz az eredmény. A többi csapatnál ez másodlagos csak. Szeretnénk megtalálni azokat az egyéniségeket, akik majd a felnőttek között is szerepet kaphatnak. Ha jó a képzés, akkor majd csapatszinten is jönni fognak az eredmények. Tudjuk, hol a helyünk jelenleg a magyarországi utánpótlásban. A felsőbb korosztályokban egyelőre nem reális cél a legjobb nyolc közé kerülés, de nem teszünk le róla, hogy a későbbiekben eljussunk oda. Ennek akkor lesz értelme, ha majd stabilan meg tudtunk ott ragadni. Az U15-ös és U14-es korosztályokban a legjobbak között szerepelünk. ha nem változtatnak a kiíráson (a felsőbbekhez hasonlóan), akkor szeretnénk bent maradni.

– Az őszi szezon felénél tartanak a nagypályás bajnokságok. Kérem, mondjon néhány szót csapatainkról!
– Az U19-es csapatnál az új edző, Waltner Róbert remek munkát végez, öt pont előnnyel vezetnek a bajnokságban. Robi fiatal, tehetséges, ambiciózus edző, aki pozitív kisugárzásával jó hatással van a srácokra, és máris igazolta a döntésünket, hogy őt választottuk erre a posztra. Sokat fejlődik, jó edző válhat belőle. Játékosai között jó néhányan vannak, akik reményeim szerint a felnőttek között folytathatják.
Az U17-eseinket Richter Sándor vezeti, aki egy tapasztalt, nyugodt, átgondolt szakember. Jelenleg a középmezőny elején állnak, vannak ígéretes tehetségeik, de rendkívül hullámzó a teljesítményük. Fontos lesz, hogy a jövőben kiegyensúlyozottabban szerepeljenek.
Az U16 edzője Miovecz Zoltán, aki sokat képzi, fejleszti magát, és egyre tapasztaltabb edző lesz. Ő is remek munkát végez, bár most a mezőny második felében állnak. Sok sérülés nehezítette a munkájukat, remélem, mihamarabb magukra találnak.
Az U15 Horváth Miklós vezérletével újoncként remek eredményeket ér el. Olyan egyéniségek játszanak náluk, akikből profi játékosok válhatnak. Illés Dezsővel jutottak fel az élvonalba, ami nagyon komoly teljesítménynek számít. Dezső új csapata, a jelenlegi U14 sajnos még sok problémával küzd. Vannak hiányosságaik, melyeket próbálunk folyamatosan javítani.
– Hogy értékeli az eddig eltelt négy hónapot, amit az akadémián töltött?
– Összességében pozitívan éltem meg ezt az időszakot amellett, hogy rengeteg problémával, javítani valóval találkoztam. Dolgozunk folyamatosan, és igyekszünk felzárkózni az elit akadémiákhoz.
 

(Fotó#!# Lang Róbert)