Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Dorogi FC csapata van a célkeresztben.

 

A Merkantil Bank Liga NB II. 19. fordulójában, vasárnap 13 órai kezdettel a Dorogi FC otthonában, a Buzánszky Jenő Stadionban szólítják majd pályára labdarúgóinkat. Aktuális ellenfelünk több mint száz éves múltra tekinthet vissza, hiszen 1914-ben alapították Dorogi Atlétikai és Futball Club néven. Az egyesületet hosszú évtizedeken keresztül a dorogi szénbánya támogatta, így nem is csoda, hogy a klub címerében a mai napig megtalálható a bányászok jelképe, a keresztbe tett kalapács és csákány. A dorogiak 1922-től folyamatosan szerepelnek a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Nemzeti Bajnokságban. 1941-ben egy kamaszfiú mutatkozott be a kapujukban, nem más, mint Grosics Gyula az Aranycsapat Fekete Párduca, aki legsikeresebb dorogi nevelésű futballista a magyar labdarúgás történetében. 1945-ben jutott fel először az NB I.-ben a Dorog, s bár elsőre nem tudott bent maradni, de visszaverekedték magukat és 23 évadot töltöttek el zsinórban a legmagasabb osztályban. A klub azóta – kisebb harmadosztályú megszakításokkal – a másodosztályban szerepel. A klub történelme ide kattintva olvasható bővebben.

A Merkantil Bank Liga 2020/2021-es szezonjában, 18 fordulót követően jelenleg a kiesőzónában tartózkodik a Dorog, hiszen a 18. pozíciót foglalja el. Ez részben annak is köszönhető, hogy a legutóbbi nyolc meccsük során nem tudtak győzni, s csak egy pontot értek el. A sikereik nagy részét a bajnokság elején érték el, hiszen a második fordulóban a Soroksárt, a harmadikban a Debreceni Egyetemi AC csapatát, míg az ötödikben a Győrt verték. Az eddigi utolsó sikerüket pedig Szombathelyen aratták a tizedik játéknapon.

A két klub közös történelme több mint negyven éves múltra tekint vissza. Az első találkozót bár a dorogiak nyerték három-egy arányban még 1974 őszén, de azóta már lényegesen csapatunk felé billen az örökmérleg nyelve. A másodosztályban húsz találkozóból tizenkettőt nyert meg csapatunk, míg dorogi siker csak négyszer született. Együttesünk a legnagyobb sikerét 2000 őszén aratta a Dorog ellen, amikor is hat-nullára nyertünk. Az élvonalban eddig kétszer találkozott egymással a két klub. Az 1976/1977-es szezonban mindig a hazai pályán játszó egylet nyert. A legutóbbi, Dorog elleni, hazai mérkőzésünk összefoglalója ide kattintva érhető el.

Csapatunk legutóbbi dorogi találkozója igen emlékezetesre sikerült, hiszen az akkor aratott győzelemmel vált biztossá, hogy klubunk hat év elteltével ismét feljutott az NB I.-be. A 2019. májusában vívott találkozón ráadásul hét gól is esett, melyből ötöt szerzett csapatunk, amely már a második percben vezetett. Szó se róla, az öt rúgott góllal vasárnap is kiegyeznénk!