Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal az FC Nagykanizsa csapata van a célkeresztben.

 

Az NB III. Nyugati csoportjának 12. fordulójában, vasárnap 13 órakor az FC Nagykanizsa csapata lép majd pályára a Rákóczi Stadionban. A mérkőzés előtt ismerkedjünk meg jobban a Zala megyei gárdával, amelyet 1866-ban alapítottak, így a legidősebb, máig működő klubnak számít.

1866 nyarán pár ember úgy gondolta, hogy az akkori törvényeknek megfelelően egylet formájában bejegyezteti az NTE-t, a Nagykanizsai Torna Egyletet. Az alakulás napján 34-en kezdték meg a rendszeres tornázást majd pár éven belül országos szinten is ismert tornászok nevelkednek az egyesületben. Az NTE sportolói alakítják meg a Nagykanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyletet. A tornászok mellett, megalakul a sportlövő, majd a súlyemelő szakosztály is. Az NTE a 25 éves évfordulón már nehézségekkel küzd, kis híján a feloszlás sorsára jut. 1912-ben létrehozzák a labdarúgó szakosztályt, és rövidesen megnyerik Nagykanizsa város labdarúgó bajnokságát is. Az NTE szervezésében sportolóként, támogatóként mindig jelen volt a vasutasság, mégis 1919-ben önállóan létrehozzák a Nagykanizsai Vasutas Torna Egyletet és megalakul a VAC, amely az egykori újságok szerint is az egyik legjobb zalai futballcsapat. Mint a kanizsai sportéletben ez gyakran előfordult, a sikerek után hullámvölgy következett és anyagi okokból a VAC 1922. október 18-án, megszűnt. A klubtörténet fontos évszáma 1934, amikor új névvel jelenik meg és egy sikersorozatot indít el az NVTE néven bejegyzett Nagykanizsai Vasutas Torna Egyesület.

A labdarugó pálya biztosítása kulcskérdéssé válik, az akkori MÁV vezetők, Arató Károly fűtőházfőnök és Lukács Lajos állomásfőnök segítségével megoldódik a pálya kérdése. A budapesti vasútvonal mellett – a későbbi bútorgyár helyén – kiépítik az NVTE salakos pályát, 800 fős nézőhellyel.

Az 1940/1941. évi bajnokságban már a Dél-Dunántúl I. osztályában játszanak, a következő évadban pedig bajnokságot nyernek. Az 1943/1944-es évadban az NVTE megnyeri az NB. III.-as bajnokságot és ezzel addigi történetének legnagyobb sikerét éri el, de jön a második világégés.

A következő időszakban 1947-től, 1952 tavaszáig folyamatosan az NB II.-ben szerepel az NVTE. Váltakozó sikerek a hatvanas években, és 1967-ben ismét bajnokságot nyer a csapat az NB. III.-ban. A hatvanas években az NTE és az NVTE fúzióját követően is fennmarad az 1945-ben alakult Olajbányász és Vasút versengése a kanizsai labdarúgásban. Míg az olajosok anyagi háttere-éppen a bázisvállalatok gazdasági ereje miatt-folyamatosan stabil, addig a vasutasok az összefogással, a lelkesedéssel igyekeznek eredményeket elérni. A Nagykanizsa a következő évtizedekben a Zala megyei bajnokságok, illetve az NB III. között ingázik. A 2018/2019-es szezon óta viszont stabil középcsapatban számít az NB III. Nyugati csoportjában.

 

Közös meccstörténelem

Csapatunk eddig négy alkalommal találkozott a Nagykanizsával, mindannyiszor a második ligában. A mérleg nyelve egyértelműen klubunk felé billen, hiszen három sikert is fel tud mutatni együttesünk, míg az ellenfél csak egy döntetlent. A két csapat első összecsapására 1978-ban került sor, amikor is Kanyar Sándor góljának köszönhetően egy-nullára győztünk hazai környezetben. A legfölényesebb sikert ugyancsak a cukorgyári gödörben aratta csapatunk, amely a következő összeállításban futott ki a pályára 1980. május 18.-án: Horváth – Deákvári, Mészáros, Petrók, Kanyar – Havasi, Gulyás, Zentai – Czabula, Fábián, Házi. Vezetőedző: dr. Puska Lajos. A mérkőzést végül 6–1 arányban nyerte meg együttesünk.

 

Jelen

Az FC Nagykanizsa 11. bajnoki fordulót követően a tabella 13. helyén áll, éppen 13 gyűjtött ponttal. A csapat mérlege: négy győzelem, egy döntetlen és hat vereség. Idegenben eddig öt találkozót vívott a csapat, amelyeken a Gárdonyt és a Pápát tudta legyőzni, míg kikapott Balatonfüreden, Gyirmóton és Győrben.

A MOL Magyar Kupában az első és a második körben is Somogy megyében lépett pályára a Nagykanizsa. Előbb a Somogysárd, majd a Kadarkút együttesét búcsúztatta. A harmadik körben a Karancslapujtőt ejtették ki a kanizsaiak, így a negyedik fordulóban a Tatabányát fogadják majd.