Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Pápai Perutz FC csapata van a célkeresztben.

 

Az NB III. Nyugati csoportjának hatodik fordulójában, kedden 18 órakor a Pápai Perutz FC otthonában lép majd pályára csapatunk. A találkozó előtt ismerkedjünk meg egy kicsit a soron következő ellenféllel. Pápa város sporttörténetének kezdeteit vizsgálva, száz évet is meghaladóan kell visszalépnünk az időben – áll a PELC honlapján. – Már 1900-ból találunk írásos emlékeket egyesületbe tömörülő sportkedvelők ténykedéséről. Az 1920-as évek közepe táján a labdarúgás kedvelői is hallatni kezdtek magukról. A kezdeti lépéseket szervezettebb, csapatformáló törekvések követték. Ebben az időben már a fővárosban, az Üllői úton focizott Pápa szülötte, a híres fedezet Blum Zoltán. A kor szokásának megfelelően a pápai „footballisták” mecénást, ma használatos szóval szponzort kerestek az egyesületté váláshoz. A mecénást a Perutz testvérek személyében találták meg a focizni vágyó pápai polgárok. A századfordulón komoly iparosítás volt a városban. 1899-ben a magyar kormány és a Perutz-Testvérek cég között megkezdődtek a tárgyalások egy pápai textilgyár alapításáról. A Perutz-Tetvérek a textilgyártásban főként az Osztrák-Magyar Monarchia cseh területein több évtizedes sikeres múltra tekinthettek már vissza. 1930-ban létrejött a Perutz-gyár sportegyesülete és a futballcsapata is. A Perutz néven játszó csapat 1935-re már a Dunántúli I. osztályban játszott, az 1940-es évek elején pedig már az NB II-ben. Az 1940-es évek második felében volt népszerűsége csúcspontján a Pápai Perutz SC labdarúgó csapata. A kiváló kvalitású labdarúgó, Beschoner Alajos volt ebben az időben a Perutz egyik legnagyobb alakja, akinek a vezetésével 1946-ban a Perutz 4:2 arányban győzte le Magyarország B válogatottját. A csapat neve az ezt követő évek során változott ugyan – Vörös Lobogó, Pápai Textiles SE – ám a sikerek és a pápai labdarúgás szeretete okán a szurkolók sokasága vonult vasárnaponként a pályára, ünnepelni kedvenc csapatát. A közelmúlt is hozott átnevezéseket, átszervezéseket, Textilesből PSE lett, majd PELC.

1995 tavaszán Mészáros Ferenc kezdeményezésére az Önkormányzat támogatásával a Pápai SE labdarúgó-szakosztályából megalakult a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC). Az Elnökség célként meghatározta a megyei bajnokság megnyerését, azt követően az NB III.-as tagság stabilizálását, majd hosszabb távon a második vonalbeli szereplést. Az első bajnoki évadban a csapat – sportszerű Pápa-Veszprém küzdelemben – megnyerte a megyei bajnokságot. Elkezdődött az erősen megkopott, korszerűtlen sportlétesítmény felújítása. Elkészült az átalakított, modern öltözőépület és a fedett lelátó. A megyei bajnok PELC, első NB III.-as évadában a 2. helyen végzett. A következő, 1999/2000-es bajnoki idényben Hannich Péter és Csertői Aurél vezérletével a Bakony-csoport bajnoka lett. 2000 őszétől – az akkori Profi Nemzeti Bajnokság alatti osztályban – az NB I.-ben szerepelt az együttes. A bajnokság átszervezésével, 2001 őszétől az NB I/B-ben játszott a csapat, melyet a volt szövetségi kapitány, Verebes József is irányított.

A 2003/2004-es bajnokságban a Lombard FC Pápára költözött. Ezáltal a város első osztályú indulási jogot szerzett. Attól kezdve a PELC a Lombard Pápa FC közvetlen utánpótlásának nevelését végezte. Bíró Péter tulajdonos és a város együttműködése gyors sikereket hozott, a 2005/2006-es szezonban kiléphetett a nemzetközi porondra is a csapat, az Intertotó Kupában az első körben a WIT Tbilisit kiejtette a gárda, s a svéd IFK Göteborg ellen is végig partiban volt. A Nemzeti Bajnokságban nem sikerült azonban stabilan megragadnia a csapatnak, a 2006/2007-es bajnoki szezontól három évig tartó másodosztályú szereplés következett. A 2009/2010-es évadban Lombard Pápa Termál FC ismét az NB I.-ben szerzett indulási jogot. Az MLSZ klublicenc elvárásainak megfelelő utánpótlás rendszert továbbra is a PELC biztosította.

A Lombard Pápa Termál FC 2015-ben bekövetkezett hirtelen megszűnése sem rendítette meg alapjaiban a pápai labdarúgást. A minden korosztályra kiterjedően felépített utánpótlás rendszer továbbvitele, megtartása, remélhetően megfelelő segítséget szolgáltat a felnőtt pápai labdarúgás újrakezdéséhez és fokozatos fejlődéséhez. A 2015 júliusában megalakult a nagy elődök nyomdokain haladni kívánó Pápai Perutz FC, az MLSZ döntése alapján – nagymértékben az PELC meglétének köszönhetően – a Veszprém megyei I. osztályban kezdhette meg a bajnoki szereplést.

A megye egyet a pápaiak a második nekifutásra nyerték meg, így a 2017/2018-as szezontól kezdve az NB III. Nyugati csoportjában szerepelnek, ahol középcsapatnak számítanak.

 

Meccstörténelem

 

Csapatunk az első három osztály mindegyikében találkozott már a pápai együttessel. A legnagyobb múltra az élvonalbeli párosítások tekintenek vissza, hiszen az NB I.-ben 14 alkalommal csaptunk össze a Pápával. A mérleg kicsit a Veszprém megyei gárda felé billen, hiszen hatszor is nyert, míg együttesünk öt sikert tud felmutatni. A másodosztályban nagy a pápai fölény, hiszen a nyolc meccsből ötöt is megnyertek, míg csapatunk számára nem jött össze a siker az NB II.-ben. A harmadosztályban billen egyedül klubunk felé a mérleg nyelve. Az NB III.-ban ugyancsak nyolcszor találkozott egymással a két gárda, ebből együttesünk hatot is megnyert, míg a pápaiak csak egyszer tudtak győzni.

A két csapat legelső összecsapására 1965. május elsején került sor. A Rákóczi akkor vezetőedző, Váradi Lajos az alábbi csapatot küldte pályára: Kovács – Balogh, Szigeti, Zag – Bíró, Csaba – Jezeri, Szabó, Herbel, Göncz, Laczkovics. Csapatunk pedig Laczkovics és Göncz góljaival, kétezer néző előtt kettő-nullára nyert. A legutóbb bajnoki mérkőzésre pedig 2018 áprilisában került sor, amely után szintén zöld-fehér siker született. A mérkőzés ide kattintva nézhető vissza.

 

Jelen

 

A Pápa a 2021/2022-es szezonban eddig két bajnokit nyert meg. A nyitófordulóban Oláh László találatával verték hazai környezetben az SC Sopront (1–0), míg az ötödik körben háromgólos sikert arattak Andráshidán (0–3). A pápaiak ezek mellett egy pontot szereztek Tatabányán (0–0), valamint kétszer szenvedtek vereséget. A második fordulóban egy gólzáporos találkozón Komáromban (5–3), a negyedik körben pedig a Balatonfüred vitte el a három pontot az otthonukból (0–1).

A MOL Magyar Kupában mind a két találkozójukat megnyerték Weitner Ádám tanítványai. Az első fordulóban öt góllal verték a megye kettes Győrújbarátot (1–6), míg a második körben Balatonfüreden sikerült továbbjutniuk (0–1), s egyben visszavágniuk a bajnokságban elszenvedett vereségért. A legjobb 64 között pedig az NB II.-es Budafokkal találkoznak majd.

A pápaiak jelenlegi keretében egy olyan labdarúgó van, aki játszott korábban Kaposváron, mégpedig Zsirai Martin. A középpályás az előző szezon második felében szerepelt zöld-fehérben.