Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata van a célkeresztben.

 

A Merkantil Bank Liga 32. fordulójában a 2019-ben átadott Szent Gellért Fórum várja majd labdarúgóinkat, s természetesen a hazai csapat, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia. A vasárnap 17 órakor kezdődő mérkőzés előtt ismerkedjük meg egy kicsit jobban a Tisza-parti gárdával. 2011-ben új időszámítás kezdődött a szegedi labdarúgásban, amikor is megalakult a Szeged-Csanádi egyházmegye száz százallékos tulajdonában álló sportszervezet. Kezdetben a Szeged 2011 Kft. csak felnőtt csapattal rendelkezett, a 2009 óta működő gyulai Grosics Akadémián pedig csak utánpótlás nevelés zajlott. A csapat 2011 és 2013 között a másodosztályban szerepelt, de az egycsoportossá váló NB II.-be már nem tudott megkapaszkodni miután elbukta a Kisvárda elleni osztályozót. Az NB III.-ból azonban gyorsan visszajutottak, de ekkor már, vagy még nem Szegeden, hanem Gyulán vívta bajnoki mérkőzéseit az együttes, amely a 2017/2018-as szezonban ismét egy évre búcsút intett az NB II.-nek. Az NB III.-ból csoportgyőztesként visszajutó Szeged a következő évadot még Gyulán kezdte meg, de szeptembertől már birtokba vehette a szegedi Szent Gellért Fórumot, a több mint 8000 fő befogadására alkalmas UEFA 4-es minősítésű stadiont.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia a jelenleg is zajló szezonban tíz mérkőzésen hagyta el győztesen a gyepszőnyeget, köztök a Rákóczi Stadionét is, hiszen csapatunk számára egy nagyon pechesen alakuló mérkőzésen 2–1 arányban nyert. A Tisza-partiak tíz siker mellett hét alkalommal játszottak döntetlent, míg 14 vereséget könyvelhettek el. Az így összegyűjtött 37 pontjának köszönhetően pedig a tizenharmadik helyet foglalja el a húszcsapatos bajnokságban. A hazai mérlegük: 4 győzelem, 3 döntetlen és 8 vereség.

A téli szünetben a szegedieknek új edző után kellett nézniük, miután Dobos Barna igent mondott az ETO FC Győr hívó szavának. A klub így az NB III.-as Bicskénél dolgozó, korábbi többszörös magyar bajnok labdarúgót Dragan Vukmirt nevezte ki a csapat élére. A szerb trénerrel az ötödik tavaszi fordulóban született meg a csapat első sikere, amikor is Siófokon tudtak nyerni. Ez három veretlen mérkőzés követte, majd ennek a jó sorozatnak a Vasas vetett véget. A szegediek az elmúlt fordulóban egy pontot szereztek Ajkán, ráadásul kétgólos hátrányból felállva, ami a csapat erejét mutatja.

A szegedi klub keretében jelenleg két olyan labdarúgó szerepel, aki korábban csapatunkat erősítette. Miroslav Grumic 2011 és 2012 között 25 mérkőzésen nyolc gólt szerzett, míg Jammeh Haruna 2011 és 2014 között 59 mérkőzésen ugyancsak nyolc gólt ért el. A Tisza-partiak szakmai stábjában pedig korábbi támadónk, Andorka Péter dolgozik.

Együttesünk eddig tizenkilenc alkalommal találkozott a Szegeddel, hatszor az első, míg tizenháromszor a második ligában. Az NB I.-ben csapatunk felé billen a mérleg nyelve, mivel háromszor nyert, s két döntetlen mellett egyszer kikapott. A másodosztályban már a Tisza-partiak vannak fölényben, hiszen csapatunk csak kétszer nyert, míg öt döntetlen mellett ugyanennyi hat szerepel az örökmérlegben. A két csapat meccstörténelmét a szegediek krónikása, Vitos György részletezte. Az írás ide kattintva olvasható el.