Szabadkán, a magyar konzulátuson tette le ma az állampolgársági esküt Rusák Edvárd, a Kaposvári Rákóczi FC fiatal kapusa, akit ősszel az NB III-as, az U19-es és az U18-as csapat kapujában láthattak a szurkolók. A most 17 esztendős fiatalember 2009-ben Szerbiából, a vajdasági Zentáról érkezett Kaposvárra, és a kezdeti nehézségeket követően töretlen a fejlődése.

Varga László figyelt fel a Zenta FK korosztályos együtteseiben védő tehetségre, ő egyengette útját a Rákóczihoz. Az általános iskola befejezése után került a Bene Ferenc  Labdarúgó Akadémiára, ahol szinte legtöbbször Bőzsöny János csapatainak kapuját őrizte, és Házi László, a felnőtt csapat kapusedzője foglalkozott vele. 
Házi László már a kezdetek kezdetekor ott volt, amikor a Rákóczi egy zentai kirándulásakor felhívták a figyelmét Edvárdra. A szülők nehezen engedték el Kaposvárra idősebbik fiukat, csak miután Laci megígérte nekik, hogy mindent megtesz azért, hogy jó kapus váljon belőle. Az első év különösen nehéz volt, a bürokrácia útvesztőiben kis híján elveszett a fiatalember. Bár az iskolában hamar beilleszkedett a társak közé (kitűnő tanuló évről-évre) a focipályán egy éven keresztül nem léphetett tétmeccsen pályára; igazolás híján csak az edzéseket látogathatta. Amikor aztán végre beállhatott igazi mérkőzésen is a kapuba, szerencsére kiderült, hogy nem hiába dolgoztak. Nagyon gyorsan fejlődött, és ősztől már a felnőtt kapusokkal együtt gyakorol. Házi Laci elmondta még#!# Edvárd nagyon jó alany, tehetséges, s ha továbbra is így dolgozik és fejlődik, NB I-es kapus lehet belőle.

A mai állampolgársági esküt – amelyet szüleivel és öccsével együtt tett le – követően bizonyára egyszerűbbek lesznek a hétköznapok, és megnyílhat előtte az út akár a magyar korosztályos válogatott kapujáig is.
Ahhoz még sokat kell fejlődnöm, persze nagyon örülnék neki, mondta erre Edvárd, amikor végre sikerült elérnünk telefonon, immáron Magyarországon. Először is a jó teljesítményét szeretné állandósítani, majd egyre feljebb és feljebb lépni a klubban a kapusok ranglétráján, egészen az NB I-ig. Ha pedig úgy alakul, szívesen kipróbálná magát légiósként is. Példaképe a külföldiek közül Iker Casiilas, idehaza pedig Horváth László, a Rákócziban védő kolléga, aki igazi barát és nagyon sokat segít neki.
Sok sikert kívánunk, Edvárd!