Tizenhét bajnoki mérkőzést játszottak le az idei élvonalbeli pontvadászat csapatai, a táv felén túl pedig a Kaposvári Rákóczi FC tizenhét pontot gyűjtve várja a tavaszi folytatást. A csapat őszi idényéről Sisa Tibor vezetőedzővel beszélgetett a sonline.hu munkatársa.

– Mennyire érdemes, vagy egyáltalán érdemes-e összehasonlítani a csapat egy évvel ezelőtti teljesítményét az ideivel?
– Minden év, sőt minden félév más – kezdte Sisa Tibor, a Kaposvári Rákóczi FC vezetőedzője. – Ráadásul a mezőny egyik legrutinosabb csapatából az idei szezonra az egyik legfiatalabb gárda lettünk. A nyáron egy csapatravaló játékos távozott tőlünk, akiket alacsonyabb osztályból érkezőkkel és olyan külföldiekkel pótoltunk, akik egy ideje nem, vagy éppen keveset játszottak. Tehát elmondható, hogy egy megfiatalított és morálisan új csapat vágott neki a bajnokságnak, de természetesen rengeteg munka vár még ránk.
– Nyilván sokan sokféleképpen ítélik meg a csapat őszi szereplését, de talán elmondható, hogy a pozitívumok vannak többségben.
– Ismerve a lehetőségeinket, a változásokat és figyelembe véve azt, hogy nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenünk azt gondolom dicséretes, hogy a Ligakupában a klub története során először a legjobb nyolc közé jutottunk, a Magyar Kupában szintén negyeddöntő vár ránk a tavasszal, a bajnokságot illetően pedig úgy fogalmaznék, hogy helytálltunk.
Sisa Tibor– A sok helyen döntetlenkirálynak nevezett Rákóczi két győzelmet és négy vereséget könyvelhetett el a bajnokságban.
– Ezeket a számokat is több oldalról lehet megközelíteni, én viszont azt mondom, mindenkivel szoros eredményt játszottunk, kivéve a Kecskemétet, ahol egy más hadrendben – két csatárral – álltunk fel és végül 4–0-ra kikaptunk. Ez a meccs is bizonyította, hogy milyen szerkezetre alkalmas a csapatunk, és nem biztos, hogy a csatárok számának növelésével nő a gólok száma. Könnyedén lehetne több győzelem a nevünk mellett, de néhány esetben olyan meccsek csúsztak ki a kezünkből a hajrában, ami egy ilyen fiatal csapatnál előfordul. Apró hibák, koncentrációs vagy egyéb figyelmetlenségek és máris csak egy pont jutott.
– Melyik mérkőzést élte meg a legnehezebben?
– Mit mondjak, Siófokon nem volt egyszerű. A balatoniak elleni összecsapáson 1–0-ás vezetésünk után három tizenegyest és két kiállítást ítéltek ellenünk, miután pont nélkül maradtunk. A meccs után nagyon sokféle gondolat futott bennem végig, sőt még Deák Bill Gyula Jó volna című dalának pár sora is#!# „Nem hagyom magam, én ezt megígérem, nem hagyom magam, míg élnek a remények”
– Milyen játékot nyújtott a csapat az ősszel?
– Sok jó minőségű meccsünk volt, ám a lelkes, közönségszórakoztató, támadójáték nem mindig párosult győzelemmel. Az a feladatunk, hogy a rutintalanságból és más egyébből adódó hibákat kiküszöböljük.
– Mint ismert Sisa Tibor is osztályozza a játékosait, az idei ősz után miként fest az élboly?
– A teljesítmény rangsor alapján Lubos Hajduch lépett fel a dobogó harmadik fokára, a második helyen Pedro Sass Petrazzi zárt, míg a legjobban Balázs Benjámin teljesített. Pedroról elmondható, hogy a csapat motorjává vált, Balázs Benjámin pedig olyan kulcsjátékos lett, hogy szerintem a közönség, de én magam sem tudom elképzelni nélküle a Rákóczit. Lubos Hajduch többször is jó teljesítményt nyújtott, de a rutinos játékosok közül Bank István és mások is sokat segítettek.
– Szakmai szemmel nézve, milyen a Rákóczi közeli jövőképe?
– Jó döntés volt a nyáron egy olyan bő kerete kiválasztani, ahol az NB III-as csapat zöme is a felnőttel eddzen és pallérozódjon. Elnézve a fiatalok fejlődését mindenképpen biztató és reménykeltő a helyzet. Mivel a felnőtt és az NB III-as csapat is azonos szakmai elképzelés szerint dolgozik nagyban segíti, a játékosok mindkét csapatba való átjárását és fejlődését.
– Hazai pályán veretlen maradt a csapat, pedig a bajnok és a dobogósok is jártak Kaposváron.
– Valóban, ezek a meccsek is a pozitív serpenyőbe kerülhetnek, bár a Debrecen ellen nagyon közel álltunk a bravúrhoz és a Honvéddal szemben is nagyot küzdve egyenlítettünk kétgólos hátrányból. Azért is dolgozunk, hogy a tavasszal majd az ilyen kiélezett, szoros meccsek a javunkra dőljenek el. Az őszi szezonért pedig köszönet a közvetlen segítőimnek, a vezetőknek és mindazoknak, akik támogatták segítették a munkánkat.

Temesvári Iván