Szombaton még Zágrábban játszott felkészülési mérkőzést a Kaposvári Rákóczi, s rövid hazai tartózkodás után ismét Horvátországba utazik a csapat. Az Isztriai félsziget nagyvárosába, Pulába, az immár hagyományosnak mondható edzőtáborba készülnek Prukner László, és a szakmai stáb vezetésével a futballisták. A vezetőedző készséggel válaszolt a Somogy Sportja kérdéseire.

– Három héttel a bajnoki rajt előtt hogy áll a Rákóczi, hol tart a felkészülésben?
– A szokásos mederben tart a felkészülésünk, ebben a hathetes időszakban, ami ugye, a nyugat-európai labdarúgásban idegen, hiszen ott végigjátsszák a decembert, a januárt. Nálunk pedig, van egy háromhetes szünet decemberben, ami elég arra, hogy a játékosok kipihenjék magukat. De arra is, hogy esetleg teljesen leépüljenek. Nálunk egyéni programot kaptak decemberre, és onnan elkezdtük a fizikális, mentális felkészítésüket. Ez persze egy nagyon nehéz program, nem csak nekünk, hanem a többi csapatnál is, hét-nyolc héten keresztül, bajnoki mérkőzések nélkül fenntartani a motivációt. Úgy, hogy közben olyan edzések vannak, amelyeken alaposan meg kell szenvedni a fizikai felkészítésért. Nyugodtan mondhatjuk, ez az akarat edzése is egyben. Viszonylag jól haladunk, és most a negyedik hétben tartunk.

– Voltak közben mérkőzések is…
– Három mérkőzést játszottunk. Ezeknek semmi más feladatuk nincs, mint hogy egy-egy edzésnek feleljenek meg. Ezúttal is külföldi csapatokat választottunk, azért, hogy mind a küzdelem, mind a motiváció, mind a párharcok mások legyenek, mint az itthoni közeg. Most itt vagyunk az edzőtábor előtt, ahol abban bízom, hogy a „finomhangolással” is tudunk majd foglalkozni.

– Szerencsére eddig itthon nem hátráltatta a felkészülést a nagy hó. Az előrejelzések szerint Horvátországban, az Isztriai félszigeten aránylag jó idő lesz az elkövetkező tíz napban, + 4-5 fok, ami nyilván kellemesebb, s lehetőséget nyújt a gyakorlásra.
– Már az nagyon fontos volt, hogy tudtunk műfüvön edzeni, játszani! És nem csak mi, hanem az utánpótlás csapatok is. Köszönet jár érte a kollégáknak, akik lehetővé tették ezt, letakarították a pályát. Ugye, nálunk folyamatos a vita arról, hogyan kellene lebonyolítani, átszervezni télen a bajnokságot. Ugyanakkor, nagyon hektikus az időjárás. Most egész januárban szinte fagy volt, amiben tönkrementek volna a pályák, megsérülhettek volna a játékosok. És, hát nem nagyon lenne néző, aki kimenne a bajnokikra, tehát nem könnyű a dolog.

– Könnyíti a dolgot, hogy szinte „hazamegy” már Pulába a Rákóczi?
– Igen, az idén már harmadszor tudunk odautazni a klubvezetés és a támogatók jóvoltából. Nem luxuskörülmények közé, de normális, jó körülmények közé megyünk. A jelenlegi tervek szerint, 4 felkészülési meccset fogunk játszani. Elsőként a Szarajevó csapatával, majd szombaton és vasárnap egy villámtorna keretében valószínűleg az elsőligás helyi horvát gárdával, és egy ugyancsak ott edzőtáborozó orosz alakulattal mérkőzünk. A hazautazás előtt pedig a Bosznia és Hercegovina élvonalába tartozó Cselik Zenyica (NK Čelik Zenica) lesz az ellenfelünk.

– A zágrábi meccsen is szerepeltek próbajátékosok. Mikor történik döntés a sorsukról?
– A keretben nagy változást nem terveztünk, de azért képlékeny még a dolog. Vannak olyan játékosok, akik korábban ideigazoltak, de vagy sérülés, vagy más miatt a fejlődésük nem volt egyenletes. A Nagyberkivel való együttműködésünk értelmében, megpróbálunk nekik lehetőséget biztosítani, hogy legalább egy fél szezont standard játékosként játsszanak. A nevek még nem publikusak. És megpróbálunk néhány játékost igazolni, hogy a keretet fel tudjuk tölteni. Olyanokkal, akik adott esetben bármikor bevethetőek. Nem kész futballistákat szerződtetünk, hanem ahogy korábban is, olyan fiatalokat, akiket majd be tudunk építeni, egy meghatározott időn belül – mondta végül Prukner László, a Kaposvári Rákóczi FC vezetőedzője, a Somogy Sportja kérdésére.

Csorba András