Az upfoci.hu, a magyar utánpótlás-foci portál hosszabb interjút közölt Major Gáborral, a Kaposvári Rákóczi U19-es csapatának edzőjével, amit az alábbiakban közlünk.

Aki bemutatkozásként így ír(t) magáról#!#
„A Baranya megyei Szászváron születtem 1959. december 31-én. Itt kezdtem el a labdarúgást, Fodor Sándor kollégámhoz hasonlóan én is az első „Bácsi kérem, hol lehet itt focizni?” kiválasztón, az Üllői úton játszhattam a legjobbak között.
Tizennégy évesen igazoltam Pécsre, ahol Rónai István, majd később Garami József  voltak az edzőim a Pécsi MFC-ben. A középiskola után játszottam egy évet Kiskőrösön, majd ismét Pécs következett, a főiskolás évek alatt a PEAC csapatának tagja voltam. 1983-ban kerültem Kaposvárra az NB III-ban játszó Kaposvári Vasashoz, néhány év múlva pedig a Kaposvári Lobogóhoz. 1989-ben abbahagytam az aktív játékot.
A főiskolán már labdarúgó edzői képesítést szereztem, oktatóm Garami József volt. Később sorban elvégeztem az UEFA „D, B és A” licencét. A különböző utánpótlási programokban megyei szinten folyamatosan jelen voltam hol vezetőként, hol edzőként.
Napjainkban a Magyar Diáksport Szövetség Labdarúgó Munkabizottságának vezetője vagyok.
Az edzői munkát 1983-ban a Kaposvári Vasas serdülő csapatánál kezdtem, majd 1985 óta a Rákóczinál dolgozom. Végigjártam a ranglétrát a hatévesektől az U19-ig, akiknek jelenleg is az edzőjük vagyok.
Az 1991-es korosztállyal négy évvel ezelőtt megnyertük a kiemelt bajnokság Nyugati csoportját az U15-ben. Tavaly  – egy év kényszerű távollét után – visszajutottunk az U19-es kiemelt csoportba, megnyerve a másodosztályú bajnokságot és – az osztályozón – legyőzve a Diósgyőrt."
(Az interjú során A-tól Z-ig szavakat, kifejezéseket írtunk az edzőnek, aki arra – ahogy futballpályán illik – kapásból válaszolta azt, ami akkor éppen eszébe jutott. Mindezt – a mai modern technikát kihasználva – e-mail útján tettük meg.)

– Alsóház (a tabellán)
– Az angol parlamentben biztos jó dolog a tagjának lenni, a tabellán nem.

– Bene Ferenc
– Akadémiánk névadója, Somogy egyik leghíresebb szülötte labdarúgásban. Láttam őt játszani, bár személyesen sajnos nem ismertem. Emberi tulajdonságai, tudása, címei példaként szolgálhatnak a ma utánpótlásának. 

– Czonev Márk
– A góllövő listán elfoglalt helye dicséretes, bár teljesítménye sokszor mérkőzésen belül is hullámzó. Jobban oda kell „tennie” magát, hogy meglevő tehetsége ne vesszen el.

– Döntetlen
– A hárompontos rendszerben „messze” nem lehet vele jutni, de néha nagyon meg kell szenvedni érte. (a kaposvári csapat ősszel a bajnokság egyik legemlékezetesebb mérkőzésén 5-5-s döntetlent ért el Debrcenben)

– Edzőmeccsek
– Fontosak, de csak olyan csapat ellen játszunk, akik minden téren feladat elé állítják a csapatom játékosait. Másod-, vagy harmadosztályú felnőtt együttesek az ellenfeleink általában.

– Felkészülés
– Az idei kicsit rendhagyó, mert február elején részt vehettünk Olaszország legrangosabb tornáján, a viareggioi Cup Carnevale-n. Három mérkőzést játszottunk, háromféle eredménnyel#!# az olasz Olbia csapatát 3-0-ra vertük, az Empoli együttesétől 4-2-re kikaptunk, az utolsó találkozónak pedig 1-1 lett a vége a Mantova ellen, így a csoportban a harmadik helyet szereztük meg.
Nagyon hasznos volt a túra, és remélem, hogy az ott tapasztaltak segítenek az eredményes tavaszi szereplésben. A téli hónapokban a folyamatosan rendelkezésünkre álló műfű nagy előny a korábbi évekhez képest.

– Gól
– Ezt a játékot erre játsszák, mindegy milyen, csak lőjünk eggyel többet, mint ellenfelünk.

– Horváth Árpád
– Két évvel ezelőtt 61 gólt szerzett az U15-s kiemelt bajnokságban – ez önmagáért beszél. A tizenhatoson belül „született”, meg kell erősödnie, nagyon sokat várunk tőle a későbbiekben. Már két éve az U19 csapatával edz, a bajnokikon viszont az U17-s együttesünkben szerepel és a góllövő lista negyedik helyen áll.

– Iván Dániel
– Adottságai, képességei vitathatatlanok, sajnos a mérkőzéseken nyújtott teljesítménye sokszor nem tükrözi az előbbi megállapítást. Alig 19 évesen már félévente vándorol(na) egyik egyesületből a másikba – ez intő jel mindenkinek…

– Játékvezetők
– Nélkülük nem lehet mérkőzést játszani, de tapasztalatom szerint néha eltúlozzák saját  szerepüket. Az utánpótlás bajnokságokban talán javul a színvonal az utóbbi évben.

– Kulcsár Kornél
– Olyanokat tud a labdarúgásból, amit kevesen és ami taníthatatlan. Már bemutatkozhatott az NB I-ben is, Prukner Lászlónak köszönhetően, csak Kornélon múlik a folytatás.

– Letámadás
– Kétélű, de hatékony és fontos fegyver, CSAPAT kell hozzá!

– Major (de – Ádám)
– Teljesítményével kell bizonyítania a névazonosság „véletlenségét”, jó úton halad, de messze még a cél! (a fiatalember egyébként az edző fia, és meghívót kapott az U19-s korosztályos válogatottba – a szerk.)

– Nézők
– Nagyon kellenének a lelátókra az utánpótlás mérkőzéseken is. Az osztályozókon közel ezer ember előtt játszhattunk, nagy élmény volt. Eretnek gondolat#!# U19 a felnőttek előmérkőzése az első osztályban…?

– Orvosi ellátás
– Irigylem azokat a klubokat, ahol a szükségességének megfelelő fontossággal bír ez a kérdés. Amúgy nagyon fontos!!!

– Prukner László
– Közel harmincéves barátság is összeköt bennünket, nem csak a klub és a munka. Neve és az egyesületünk utóbbi félévtizedének sikeres szereplése elválaszthatatlanok egymástól. Labdarúgás iránti elkötelezettsége, tudása megkérdőjelezhetetlen. Fiatal, saját nevelésű játékosainknak az Ő személye garancia. Nagyon szurkolok neki, hogy legyen lehetősége  további sikerekre.

– Rákóczi (ÖLUE)
– Minden évben lépünk előre egy kicsit, a vezetők erőfeszítéseinek és az edzők munkájának köszönhetően. Kis klub vagyunk, de nagyok szeretnénk lenni…

– Sportszerűség
–  A sportban alapvető, betartása sajnos néhol elmarad.

– Tippmix-bunda
– Amíg nem lesz példás büntetés, addig csak veszít a labdarúgás. A kezdeti lendülete az elszámoltatásnak csökkent, félő, hogy megint csak felemelték a szőnyeget…

– U19 bajnokság
– Sok a jó csapat, ami kiegyensúlyozottá teszi a bajnokságot. Látható a klubok törekvése, hogy minél több sajátnevelésű játékost tudjanak feladni. Ez pedig nagyon jót tesz a színvonalnak. Nagy harc várható az első helyért és a kiesés elkerüléséért egyaránt.
Számunkra nem úgy sikerült az ősz, ahogy vártam, a saját csapatom teljesítményét nézve. Ennek megvannak az okai, remélem a felkészülés során ki is tudjuk javítani. A csapat gerincét adó játékosok közül többen nem, vagy csak kevés mérkőzésen álltak rendelkezésre. Tavasszal teljes kerettel jobban kell szerepelnünk és hiszem, hogy így is lesz. Sok gólt lőttünk, de nagyon sokat is kaptunk. Voltak mérkőzések, mikor 15-20 perc alatt lenulláztuk magunkat, pedig mi vezettünk. Nem tudtunk bravúrgyőzelmet aratni, amivel az elszórt pontjainkat pótolni lehetett volna.
A kiesés elleni harcban mi is érintettek vagyunk, sajnos. Az a csapat fog ebből jól kijönni, aki tud a tabella elején található klubok ellen is egyszer-egyszer nyerni. A tavaszi szezonban az igazi tudását produkáló csapatot fogunk látni a Rákóczitól!

-Versenykiírás
– A mostani változatnak vannak pozitív és negatív vonzatai. Aki rosszul jön ki belőle, az szidni fogja és ellenkezőleg.

– Zene
– Háttérben, főleg az autóban gyakran szól. Vannak fiatalkori kedvencek, melyek ma is nagyon közel állnak hozzám#!# Jethro Tull, Santana, Omega, LGT.

upfoci.hu