Magyar labdarúgó szakemberek vendégeskedtek a napokban a Partizan Belgrád világhírű utánpótlásnevelő központjában. A küldöttségben ott volt Zsivoczky Gyula, a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója is, aki megosztotta tapasztalatait honlapunkkal.

– Két napon keresztül vendégeskedtünk Belgrádban, ahol megismerkedtünk a szerb modellel – kezdte beszámolóját akadémiánk vezetője. – A Partizanról tudni kell, hogy az Ajax után a legtöbb játékost értékesítette azt elmúlt tíz évben, és a klub bevételeinek jelentős része származik játékoseladásból. Megismerkedtünk a klub filozófiájával, a létesítményekkel, és részt vettünk edzésen is.
– Hogy épül fel a rendszer a Partizánnál?
– Az U9-től at U19-ig vannak csapataik, melyekkel főállású edzők dolgoznak. Nagyon fontos náluk az edző személyisége, minden az ő elképzelései szerint alakul. Gyakran 6-7 éven át ugyanaz a szakember visz egy csapatot. Mindent alárendelnek a felnőtt együttes szereplésének, ahová már 17 éves korban felkerülhetnek a legtehetségesebbek. Az utánpótlásban dolgozók a felnőtt csapat eredményei után kapják a bónuszokat, így érdekeltek abban, hogy jó játékosok kerüljenek oda. Van egy harmadosztályú fiókcsapatuk, ahol szintén lehet rutint szerezni, de általános, hogy a gyerekek idősebb ellenfelekkel mérkőznek. Az edzők egymás keze alá dolgoznak, ha valaki már megérett a következő korosztályra, akár menet közben feljebb léphet. Nagyon fontos számukra a külföldi megmérettetés, évente tíz nemzetközi tornára minden korosztály eljut. Ezeken rengeteg tapasztalatot szereznek, ugyanakkor jó lehetőség is a tehetségeik bemutatására.
– Milyen szempontok érvényesülnek a kiválasztásnál?
– A tehetségre, a mentalitásra és a gyorsaságra helyezik a fő hangsúlyt. Gondolkodó, futballozni tudó, kreatív játékosokat szeretnének nevelni. A nyugat-európai bajnokságokban szívesen látják a futballistáikat, szemben azokkal, akik kizárólag csak az erejükre támaszkodva próbálnak érvényesülni. 
– Mit tapasztaltak az edzéseken?
– Kiváló, minden igényt kielégítő edzőközpontjuk van, jó minőségű pályákkal. Az U11-es korosztályuk foglalkozását láttuk, amely a miénkkel összehasonlítva sokkal intenzívebb volt. A srácok rendkívül fegyelmezetten és koncentráltak végezték a gyakorlatokat. Senkit nem kellett fegyelmezni, mindegyikük profi labdarúgó akar lenni.
– Mit lehet hasznosítani a látottakból?
– Természetesen egy az egyben nem lehet átvenni az ottani módszereket. Más az ország, más a kultúra, más a környezet. A srácok náluk sokkal korábban érnek, mint nálunk. Ezzel együtt is nagyobb bizalom és türelem kellene a mi fiataljainknak. Sokkal előbb kell a mélyvízbe dobnunk a tehetségeinket, és nem félni attól, hogy hibáznak. Szeretnénk a jövőben a csapatainkkal ellátogatni hozzájuk tanulmányutakra, tornákra, hogy személyen is lássák a mieink, miként készülnek, játszanak Európa egyik legsikeresebb utánpótlás műhelyében.


Zsivoczky Gyula a Partizan kispadját is kipróbálhatta