Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal az ASR Gázgyár csapata van a célkeresztben.

 

A MOL Magyar Kupa hetedik fordulójában a budapesti első osztályban szereplő ASR Gázgyár otthonában szólítják majd pályára csapatunkat szerdán 12 óra 30 perckor.

A fővárosi együttest, mint azt a neve is mutatja Budapest Székesfőváros Gázműveinek lelkes dolgozó alapították 1921-ben. Tíz évvel később vették birtokukba az Óbudai Gázgyár tőszomszédságában, az aquincumi romok mellett a pályájukat, amely a mai napig itt található. A második világháború előtt, 1941-ben jutottak fel első ízben a harmadosztályba, s ekkor csatlakozott az együtteshez a kor egyik lekiválóbb játékosa, Hidegkuti Nándor, aki két évig erősítette a gázgyáriakat. A csapat 1947-től a másodosztályban szerepelt, melyet 1953-ban meg is nyert, de az osztályozón nem járt sikerrel. A Gázgyárhoz fűződik a még épülőfélben lévő Népstadion első nem hivatalos mérkőzésen, amelyen az Aranycsapat ellen játszottak, s kaptak ki tíz góllal (11–1). A hatvanas évek végéig hol a második, hol a harmadik, hol pedig a negyedik osztályban szerepeltek. A hetvenes évektől jobbára a budapesti első, illetve második

osztályban szerepelt a Gázgyár. 1997-ben térték vissza az NB III.-ba, ahol 2004-ig szerepeltek. 2012 nyarától a Fővárosi Gázművek megszüntette a szakosztály mindennemű támogatását, a futballcsapat működtetését pedig egyedüli pályázóként a klub közvetlen utánpótlását 2006 óta adó, 1990-ben kispályás gárdaként alapított ASR-nek (Atlétikai Sportegyesület Rómaifürdő) adta át. Ezért 2012/13-ban már ASR Gázművekként, teljesen kicserélődött, rendkívül fiatal játékoskerettel indultak el a BLSZ I-es pontvadászatban.

Az ASR Gázgyár jelenleg is a budapesti első osztályban szerepel, ahol ebben a szezonban eddig kilenc mérkőzést játszott. A mérlege teljesen kiegyenlített, hiszen három győzelemet, három döntetlent és három vereséget tudnak felmutatni a gázosok. Ezzel pedig a kilencedik helyen állnak a tizenhat csapatos bajnokságban.

Az ASR Gázgyár honlapja felkutatta a csapat eddig két bajnoki mérkőzését, amely az 1941/1942-es NB III.-as bajnokság volt, amelynek végén csapatunk az első, míg a Gázgyár a negyedik helyen végezett.

1941. augusztus 24., Aquincum

Gázművek–Kaposvári Rákóczi AC 5–3 (4–0).
Gólszerzők: Füzi (2), vitéz Hidegkuti, Horváth, Bauer illetve Kanizsa, Avar (11-esből), Ritter (öngól.)

1942. május 10., Kaposvár

Kaposvári Rákóczi AC–Gázművek 3–2 (2–0).
Gólszerzők: Avar (2, 1-et 11-esből), Győrfi illetve Füzi, Harangi (11-esből).