Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Dorogi FC csapata van a célkeresztben.

 

A Merkantil Bank Liga 38. fordulójában, vasárnap 17 órai kezdettel a Dorogi FC csapata látogat a Rákóczi Stadionba. Az utolsó forduló előtt ismerjük meg kicsit jobban a Komárom-Esztergom megyei együttest. Soron következő ellenfelünk több mint száz éves múltra tekinthet vissza, hiszen 1914-ben alapították Dorogi Atlétikai és Futball Club néven. Az egyesületet hosszú évtizedeken keresztül a dorogi szénbánya támogatta, így nem is csoda, hogy a klub címerében a mai napig megtalálható a bányászok jelképe, a keresztbe tett kalapács és csákány. A dorogiak 1922-től folyamatosan a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Nemzeti Bajnokságokban szerepelnek. A második világháború árnyékában, 1945-ben jutott fel először az NB I.-be a Dorog, s bár elsőre nem tudott bent maradni, de visszaverekedték magukat és 23 évadot töltöttek el zsinórban a legmagasabb osztályban. A klub azóta – kisebb harmadosztályú megszakításokkal – a másodosztályban szerepel. 

A Merkantil Bank Liga 2020/2021-es szezonjában, 37 fordulót követően jelenleg a 16. pozíciót foglalja el a Dorogi FC. Az őszi szezont követőn még a kieső helyen álltak a bányászvárosiak, de tavaszi szezonra megerősítették a keretüket, s elkezdték gyűjtögetni a pontokat. Egy remek sorozattal indították az évet, hiszen nyolc mérkőzésen keresztül maradtak veretlenek, s így négy helyet léptek előre. A remek sorozatukba a Budaörs SC ellen elszenvedett vereség rondított csak bele, de azt követően legyőzték a bajnokesélyes Debreceni VSC-t, majd a BFC Siófokot is, a 33. fordulóban pedig a Szolnoki MÁV FC elleni pontszerzéssel tették biztossá azt, hogy a következő szezonban is a másodosztályban szerepelnek majd. Ez azonban – az eredmények alapján – kényelmessé tette a dorogiakat, akik a legutóbbi négy fordulóban csak vereséget tudnak felmutatni.

A két klub közös történelme több mint negyven éves múltra tekint vissza. Az első találkozót bár a dorogiak nyerték három-egy arányban még 1974 őszén, de azóta már lényegesen csapatunk felé billen az örökmérleg nyelve. A másodosztályban 21 találkozóból tizenkettőt nyert meg csapatunk, míg dorogi siker csak ötször született. Együttesünk a legnagyobb sikerét 2000 őszén aratta a Dorog ellen, amikor is hat-nullára nyert. Az élvonalban eddig kétszer találkozott egymással a két klub. Az 1976/1977-es szezonban mindig a hazai pályán játszó egylet győzött. Csapatunk legutóbbi, Dorog elleni találkozóját nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány, hiszen jobbára a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia U19-es csapatának játékosaival tudtunk csak kiállni. A gólnélküli első félidőt követően pedig végül a hazaiak örülhettek. A mérkőzés összefoglalója ide kattintva tekinthető meg.