U19-es válogatottunk szombat kora délután lejátszotta utolsó mérkőzését az Európa-bajnoki selejtezők hazai rendezésű elitkörében. Szapor Gábor együttese 2-2-es félidőt követően 3-2-es vereséget szenvedett Portugáliától Tatabányán, és a csoport harmadik helyén zárta a minitornát. A csoportgyőzelmet Portugália szerezte meg, így szombati ellenfelünk jutott ki a franciaországi kontinensviadalra. A Rákóczi fiatal tehetsége, Kulcsár Kornél  gyönyörű szabadrúgásgólt szerzett a találkozón.

A görögök ellen elszenvedett 1-0-ás vereség és a románok ellen aratott 3-0-ás győzelem után a magyar válogatottnak mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy esélye legyen a továbbjutást érő első hely megszerzésére. A portugálok szintén győzelmi kényszerben kezdték a találkozót, ezért várható volt, hogy mindkét együttes a támadásokra helyezi a fő hangsúlyt a mérkőzésen, amelyet a helyszínen tekintette meg Erwin Koeman, az A-válogatott szövetségi kapitánya is.

Szapor Gábor szövetségi edző a Kovácsik Ádám – Nagy Tibor, Preklet Csaba, Kelemen Dávid, Eszlátyi István (Tischler Patrik, 46.) – Margitics Andor, LAdányi Tibor (Kálnoki-Kis Dávid, 64.), Egerszegi Tamás (Laczkovich Donát, 64.) – Kulcsár Kornél, Simon Krisztián, Skriba Máté összeállításban szerepeltette együttesünket.

 Az első negyedórában kiegyenlített volt a mérkőzés, nagyobb helyzetet nem tudtak kialakítani a csapatok, a 16. percben azonban rögtön két nagy magyar lehetőség is kimaradt, Simon Krisztián lövéseit bravúrral védte a portugál kapus. A 21. percben első helyzetéből vezetést szerzett Portugália, egy labdavesztés után a félpályától indítottak kontrát a vendégek, Agra elé került a labda, a támadó betört a 16-oson belülre, majd a jobbösszekötő helyéről, 10 méterről a hálóba helyezett (0-1). A 27. percben egyenlítettünk, Kulcsár Kornél jó 25 méterről, a balösszekötő helyéről végezhetett el szabadrúgást, és kiválóan célzott, a labda a jobb kapufáról vágódott a hálóba (1-1). A 32. percben már nálunk volt az előny, Kulcsár pontosan passzolt Skriba Mátéhoz, akit csak szabálytalanul tudtak szerelni a portugálok a 16-oson belül. A megítélt büntetőből a sértett a jobb alsó sarokba helyezett (2-1). A félidő hajrájában a mieink játszottak jobban, de a 43. percben kihasznált egy védekezési hibát Portugália, Agra jobb oldali beívelése után Alex fejelt közelről a bal sarokba (2-2).

A szünetben Szapor Gábor változtatott a csapat szerkezetén, Eszlátyi István helyére pályára küldte Tischler Patrikot, de a taktikai váltás ellenére a portugálok vették át az irányítást. A félidő elején több nagyobb helyzetük volt a vendégeknek, és a 60. percben megszerezték a vezetést is#!# Agra adott be jobb oldalról, Nelson Oliveira pedig 5 méterről a bal sarokba fejelt (2-3). Szapor Gábor kettős cserével próbált frissíteni, Kálnoki-Kis Dávid és Laczkovich Donát kapott játéklehetőséget, de a portugálok fölénye továbbra is megmaradt, több lehetőség is kimaradt a kapunk előtt. A hajrában a mieink előtt is adódott ugyan helyzet, de az eredmény már nem változott, Portugália 3-2-re győzött és hét ponttal zárta a csoportkört. A románokat 2-0-ra legyőző görög válogatott szintén hét pontot szerzett, a két együttes között végül a több szerzett gól döntött, s ebben a mutatóban a portugálok voltak jobbak, így ők jutottak ki a franciaországi Európa-bajnokságra.

– Az első félidőben kimondottan jól játszottunk, a második játékrészben azonban elfáradtunk – értékelte a mérkőzést Szapor Gábor. – Az első két portugál gólt mi hoztuk össze, ezért is nagyon fájó a vereség. Azt el kell ismerni, hogy a portugál válogatottat jelenleg jobb képességű játékosok alkotják, ezzel együtt, ameddig bírtuk erőnléttel, jól ment a játék, és csak ezt követően kerekedett fölénk ellenfelünk.

www.mlsz.hu