Kilencedik helyen végzett az NB I-es kiemelt bajnokság Nyugati csoportjában a Kaposvári Rákóczi BFLA U15-os korosztálya. A csapat edzője, Major Gábor nem volt elégedett az együttes teljesítményével. 

– Még mielőtt az U15-ös együttesről érdeklődnék, hadd kérdezzem meg, mennyire kíséri figyelemmel a tavaly Öntől kikerült U19-es játékosok pályafutását, illetve mi a véleménye a szereplésükről? A Rákóczinál maradt labdarúgókra gondolok!
– Nem kérdés, hogy az 1991-es korosztály áll a legközelebb a szívemhez. Természetesen követem a pályafutásukat, hisz a csapat gerincét hétéves koruk óta edzettem, valamint az oldalági beiskolázásokat is én végeztem el. Ez a gárda a Rákóczi utánpótlásának történetében az egyetlen, amely NB I-es bajnok tudott lenni (U15, Nyugati csoport, a szerk.). Három évvel ezelőtt velük sikerült visszajutni az első osztályú U19-es bajnokságba úgy, hogy a kezdőcsapatból hét játékos volt “91-es születésű, azaz egy évvel fiatalabb az adott korosztálynál. A tőlem az NB I-es, illetve az NB III-as kerethez került játékosok közül Kulcsár Kornél futotta be eddig a "legnagyobb karriert", csak rajta múlik, hogy meddig jut el… Vadas Zalán, Horváth Tamás és Major Ádám is ott van a tűz közelében. Közülük ki több, ki kevesebb lehetőséget kapott eddig a bizonyításra. A Rákóczi klub elsősorban nevelőegyesület, ezért is bízom benne, hogy megkapják az esélyt az utánpótlásból felkerült, jó ajánlólevéllel érkező helyi fiatalok az NB I-es bemutatkozásra. Hozzáteszem, az 1991-es korosztály után éveket kell várni a következő olyan kaposvári garnitúrára, ahonnan ennyi használható játékost lehetne az első csapat rendelkezésére bocsátani…

 – Az Ön jelenlegi – U15-ös – csapatából akadnak páran, akik eljuthatnak az NB I-es keretig?

– Jelen pillanatban nem látok ilyen játékost közülük, ettől függetlenül nem zárom ki ennek a lehetőségét. Vannak olyan gyerekek a csapatomban, akiknél csak egy-két – nem képességbeli – dolog hiányzik ahhoz, hogy komolyabb szintre jussanak. 
– Kilencedikek lettek az NB I-es bajnokságban. Csalódott, vagy ennél több nem volt a csapatban?
– Úgy kezdtük a bajnokságot, hogy hat mérkőzésből hatot megnyertünk. A szülők már a bajnoki címet sem tartották elképzelhetetlennek. Reálisan nézve a dolgot, én akkor is az 5-8. hely közé taksáltam a fiúkat, mert ez volt a tőlük elvárható eredmény. A bajnokság egészét tekintve, úgy gondolom, hogy a jelenlegi keret a "helyén végzett", habár azt csalódásként éltem meg, hogy nem tudtunk az általam elképzelt 5-8. pozíció valamelyikére odaérni. 
– Minek köszönhető elsősorban, hogy ilyen remekül kezdték a szezont?
– A sorsolásnak, valamint annak, hogy eredményesen futballoztunk. Akadt olyan mérkőzés, amelyet bár megnyertünk, de a játékhoz sok közünk nem volt. Sajnos, törvényszerű volt, hogy ezt kétszer nem tudjuk megismételni, így a tavasszal az ellenfél örülhetett. 
– Minek tudható be még a gyengébbre sikerült tavaszi szereplésük?
– Több dologból tevődött össze a halványabb második félévünk. Ebben én, a körülmények, a lehetőségek, valamint legkisebb mértékben a gyerekek is benne voltak.   
– Azért futotta egy-két bravúrra is az erejükből a bajnokság során…
– Valóban, hisz Budapesten 3-2-re megvertük az Energia FC-t. Mikor kérdezték, hogy sikerült nyerni, csak annyit válaszoltam, hogy nem volt rossz passzunk. 
– Ilyen jól játszottak?
– Igen, az ellenfél, nálunk gyakorlatilag nem is volt a labda. Szerencsére a gólokat viszont mi rúgtuk.
– Melyek azok a mérkőzések, amelyek után a játékkal is elégedett volt?
– Hoztunk bravúrt jó futballal is, például a negyedik helyezett pécsieket itthon 3-1-re vertük. Az ezüstérmes Illés Akadémiával pedig 3-3-as döntetlent játszottunk szintén hazai környezetben. 
– Játékosai közül kik nyújtottak átlagon felüli teljesítményt?
– A bajnokság egészében senki nem tudott ilyet produkálni. Ha lett volna két-három játékos, aki folyamatosan átlagon felül teljesít, akkor meg lett volna az általam kitűzött 5-8. hely. 
– Legalább egy évtizede figyelemmel kísérem a munkásságát. Soha nem volt jellemző, hogy a csapatai egy szezonon belül több nagy különbségű vereségbe fussanak bele (még akkor sem, ha jóval erősebb volt az ellenfél). Az elmúlt év során ez nem egyszer megtörtént. Mi volt ennek az oka?
– Ezeken a mérkőzéseken az első két-három gólt rövid idő alatt, kapitális hibákból szedtük be. Ezután hitehagyottá váltunk, a lelkesedésünk elszállt, és bevallom, hogy ilyenkor már a kispadról is elveszett a tűz… Tehát elismerem, hogy ez edzői hiba is. 
– Milyennek ítélte meg az U15-ös kiemelt bajnokság színvonalát?
– Amikor legutóbb – a bajnokságot nyert korosztállyal – szerepeltünk ebben a pontvadászatban, akkor az volt a jellemző, hogy a két-három kiemelkedő együttes mellett mindössze öt-hat középcsapat akadt. Most jóval erősebb lett a középmezőny. Köszönhető ez a dunántúli akadémiáknak, valamint a paksi és a kozármislenyi utánpótlásnak. Egyébként nem gyengült a színvonal ahhoz képest, amikor legutóbb szerepeltünk itt a 91″-es csapattal. 
– A következő szezonban is ennek a korosztálynak marad az edzője. Lesznek változások az U16-os gárda játékoskeretben?
– Július 11-én állunk edzésbe. Az első héten negyvenkét játékost nézünk meg, innen szűkítem 20-22 fősre a 96″-os korosztály keretét. Véleményem szerint egy ötven százalékban kicserélődött játékosanyaggal kezdjük el a következő szezont. Ez a csapat először az ifjúsági labdarúgó-fesztiválon fog bemutatkozni. 
Varga Péter