Híresebb játékos sok lépett a Kaposvári Rákóczi stadionjának zöld gyepére. Tehetségesebb aligha. Pedig Nagy Lajos abban a korban született, amikor az Istent gyakran találták adakozó kedvében, amikor a magyar focisták tehetségének meghatározása volt soron.

 Kaposváron született, a Hunyadi utca elején lévő – akkor még beépítetlen téren – rúgta először a labdát. Kilencesztendős korától már a Kaposvári Kinizsi edzéseit látogatta. Csakhamar kiderült, nincs idő várni#!# a csapatnak szüksége van a játékára. De a szabályok nem engedték, hogy pályára lépjen, ezért meg kellett hamisítani születési dátumát. Volt egy nyár, hogy eltörött a jobb lába. Édesapja egy fára rongylabdát kötött, azt rugdalta a sérült játékos ballal. Később aztán igazi kétlábas focista vált belőle. Akik látták játszani, szerencséseknek tarthatták magukat, mert Nagy Lajos más dimenzióban gondolkodott a labdarúgásról, mint társai, ellenfelei.

A gyász pillanatában is kimondhatjuk#!# ösztönös zseni volt.

Ösztönös, mert a labdarúgásnak azokat a mélyebb összefüggéseit, amit ő a pályán felismert a másodperc töredéke alatt#!# tanítani nem lehet.

És megtanulni sem.


Karmester volt a pályán, mindent tudott, mindent tudni akart, bizony nála volt legjobb helyen a labda. A nézők is azt szerették, ha feléje száll, mert várható volt, hogy valami izgalmas történik, valami váratlan, szokatlan. A szurkolók hálásak voltak ezért, Kánya becenéven emlegették, mert az igazi kedvenceknek becenév jár!

A legenda szerint azért ez a név, mert úgy szállt át a védelmen, mint valami madár. 
Bárhogy legyen is#!# találó név, mert Nagy Lajos valóban szárnyalt a középpályán.

A labdarúgás volt az élete.

Méltatlan, nehezen elviselhető és hosszan tartó betegsége most legyűrte őt. Az evilági szárnyalás véget ért. Elment a régi játszótársak közé, akik már ama égi csapatban játszanak az Örökkévalóság öregfiúi ellen. Családja azt mondja, utolsó idejében előfordult, hogy víziók törtek rá. A szavaiból arra következtetnek, hogy ilyenkor is futballpályán zajlottak az események, és labda pattogott a lét és a nemlét megfejthetetlen határán.

Nyugodjék békében!
Varga István
Nagy Lajos hamvasztás utáni búcsúztatása
augusztus 24-én 11 órakor lesz a Keleti temetőben.