Az OTP Bank Liga NB I. küzdelemsorozata is szünetel a koronavírus-járvány miatt. Waltner Róbertet kérdeztük a jelenlegi helyzetről, illetve a csapat eddigi szerepléséről.

– Az idén még nem tudott mérkőzést nyerni csapatunk. Fel lehet rázni a kényszerpihenő alatt a játékosokat ebből a rossz szériából?

– Nem tudom, hogy menyire, lehet felrázni a csapatot, mivel nem edzünk együtt – nyilatkozta Waltner Róbert. – Azt viszont tudom, hogy ez a szünet abból a szempontból jól jött, hogy lelkileg mindenki helyrerázódhat. Viszont már több mint három hét telt el és már mindenki edzene, menne dolgozni. Ez azonban önhibánkon kívül nem lehetséges, de vannak negatív és pozitív hatásai annak, hogy otthon vagyunk.

 

– Mire gondolsz?

– Negatív, hogy nincs edzés, nem tudunk mérkőzéseket játszani, ami egy labdarúgó számára egyenlő az élettel. Pozitív viszont az, hogy, ha csak a saját példámat említem, sok időt tudok a gyermekeimmel a családommal tölteni. Az elmúlt napokban több mindent átértékeltem, és most jöttem rá arra, hogy eddig keveset foglalkoztam a családommal. Az edzésről hazaérve, még itthon is szinte csak a labdarúgással törődtem, most viszont játszok a gyermekeimmel, közös programokat szervezünk. Az elmúlt három hétben többet játszottam velük, mint az elmúlt egy évben. Nagyon szeretem a munkámat, de ebből tanulva nem hanyagolom el ennyire a családomat a jövőben. Fontos a munka és a család közötti egyensúlyt megtalálni, hogy egyik se sérüljön.

 

– Gondolom, azért a labdarúgás is szerves része maradt az életednek?

– Kevesebb időt fordítok jelenleg a focira a kialakult helyzet miatt is. Most érzem, hogy milyen nyomás alatt volt rajtam, milyen stressznek voltam kitéve a bajnokság alatt. Nem kimondottan az NB I.-re gondolok, hiszen az NB II.-ben, amikor egy sikerszériában voltunk, akkor is éreztem ezt. Most sokkal nehezebb ezt a fajta nyomást elviselni, de erősnek kell maradni, állni kell a pofonokat és soha nem feladni! A játékos-pályafutásom befejeztével egyből edzőnek álltam. Nem volt pihenő időszakom, amikor átértékelhettem volna az életemet vagy feldolgozni, hogy véget ért egy korszak az életemben. Nehéz az átállás, hogy egyik héten még játékos vagy, utána meg már edző. Most viszont szünet van, ami egy új helyzet számomra és ebből megpróbálom a legjobbat kihozni. A családom a legfontosabb, s ezt az időszakot minél jobb hangulatban szeretném velük átvészelni. Nyilván gondolok a focira. Vannak terveim, elképzeléseim, azonban sok mindenhez, mint edző, egyedül kevés vagyok. Próbálok javaslatokat tenni a tulajdonos felé, hogy mitől lehetne sikeresebb a klub. Örülnék, hogy ha le tudnék ülni ezekről beszélni vele.

 

– Az legutóbbi két bajnokin csak magyar labdarúgókat küldtetek pályára, ráadásul Borbély Ákos és Pintér Ádám személyében egyre több lehetőség jut a fiataloknak is. Ez már az említette terv része?

– Ez nem csak az én, hanem a klub vezetőivel közösen meghozott döntés volt. Természetesen egyetértettem vele, hiszen mindenki elmondta az érveit, hogy miért is jó ez az egyesület számára. A jelenlegi tabella szerint a másodosztályban fogjuk folytani. Ez a realitás. Az NB II.-ben pedig nem játszhat külföldi labdarúgó. A jövőt kell építeni és nem melleslegesen a klub hozzájuthat egy komolyabb összeghez, ha fiatalokat küldünk pályára, s ezekkel a játékpecekkel szeretnénk minél több pénzt szerezni, ezzel is segítve a klubot. Nem is beszélve arról, hogy az NB II.-ben még mindig él a fiatalszabály.

 

– Mit gondol, mikor folytatódhat a bajnokság? Addig milyen feladatot adtak a labdarúgóknak?

– Nem egyszerű a helyzet. Próbálunk sakkozni, azt illetően, hogy mikor folytatódhat a bajnokság, de csak sötétben tapogatódzunk. Arra törekszünk, hogy a játékosok erőnléte megmaradjon. Olyan gyakorlatokat kapnak, amelyek a legjobban hasonlítanak a futballspecifikus mozgásokra, hogy ne csak monoton futás legyen az edzésprogramban. Egy idő után azonban ez is unalmassá válhat, de el kell végezniük a kiírt feladatokat annak érdekében, hogy ha majd elkezdődnek a közös, labdás edzések minél előbb elérjék a maximális szintet. Az elvégzett munkát követjük, így bizton állítom, mindenki becsülettel dolgozik. Próbáljuk megtalálni a terhelés és a pihenés arányát, hiszen utóbbi is fontos. Ez egy nehéz időszak, de meg kell találni benne a jót. Nekem sikerült, s mindenkinek ezt kívánom!

 

– Milyen forgatókönyveket tud elképzelni a folytatást illetően?

– Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy mi lesz a bajnoksággal. Hirtelen több forgatókönyvet is fel tudnék vázolni, de ezeket már a zártkapus, Ferencváros elleni mérkőzésünk után is elmondtam a játékosoknak. A döntést a Magyar Labdarúgó Szövetség fogja meghozni. Úgy gondolom, hogy megpróbálják valahogy befejezni ezt a bajnokságot. Nekünk alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez. Felesleges azon gondolkodni, hogy mi lesz ha. Mindennek megvan a miértje, mindig pozitívan kell felfogni a döntéseket.