Együttesünk a Merkantil Bank Liga 15., hétközi fordulójában az FC Ajka csapatát fogadja a Rákóczi-stadionban. A szerdán 18 órakor kezdődő összecsapás előtt ismerjük meg jobban az ellenfelet.

 

Az FC Ajka jogelődje, az Ajkai Sportegyesület (ASE) 1923-ban alakult. A klubban elsősorban az üzemekben dolgozó fiatalok kezdtek el focizni. A kezdeti lépéseket a megyében tette meg a csapat, aztán 1948-tól az NB-III-ban szerepeltek. Ebben az évben avatták fel az új sporttelepet a Sport utcában,ahol ma is szerepel a csapat. Az ötvenes években ingázott az Ajka a megyei bajnokság és az NB-III között, majd az 1977/1978-as idényben, története során először feljutott a másodosztályba. Napjainkig jobbára a harmadosztályban szerepelt az együttes, amely a 2018/2019-es évadban jutott fel ismét az NB II-be. Az előző, csonka szezont a kilencedik helyen zárta az ajkai gárda, jelenleg pedig, 14 forduló után a 11. helyen áll.

Az ajkaiak nagyszerűen kezdték a szezont, hiszen az első öt mérkőzésükből négyet is megnyertek, majd hullámvölgybe kerültek, hiszen a következő öt találkozón csak egy pontot szerzett Kis Károly együttese. A legutóbbi négy találkozójuk során pedig felemás a mérlegük, hiszen kétszer nyertek, s kétszer kikaptak. Az eddig szerzett 26 találatuk, azonban mindenképp figyelemre méltó, hiszen ennél többet csak listavezető Debreceni VSC szerzett.

A két csapat eddig tíz alkalommal találkozott egymással a másod-, míg négyszer a harmadosztályban. Mindkét ligában az ajkaiak vannak fölényben, hiszen az NB II.-ben négyszer nyertek, s háromszor játszottak döntetlent csapatunkkal, amely eddig csak három alkalommal nyert. Szerdán azonban itt a lehetőség az egyenlítésre. Az NB III.-ben csak egyszer tudott győzni együttesünk, emellett pedig négy Ajka siker született.