Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Szombathelyi Haladás csapata van a célkeresztben.

 

A Merkantil Bank Liga NB II. 26. fordulójában a Szombathelyi Haladás otthonában vendégszerepel csapatunk. A vasárnap 17 órakor kezdődő találkozót a vasiak a tabella nyolcadik, míg csapatunk a tizenharmadik helyéről várja.

Soron következő ellenfelünk az 1919-es évben alakult meg. Eddigi legnagyobb sikere magyar első osztályban elért bajnoki bronzérem (2008/2009), valamint három Magyar Kupa ezüstérem (1975, 1993, 2002). A szombathelyi zöld-fehérek 1936-ban mutatkoztak be első ízben az első osztályban, de nem sikerült jól számukra ez az év, hiszen rögtön kiestek. A Haladás az 1940-es évek közepén tudta tartósan megvetni a lábát az élvonalban, hiszen ekkor 17 szezonon át szerepelt az NB I.-ben. A vasiak következő években ingáztak az első, illetve a másodosztály között, majd a nyolcvanas években újra stabil tagjai lettek az élvonalnak. Ezt azonban újra ingázós évek követték, majd a klub legsikeresebb időszaka következett 2008-tól, amikor újra kivívta a feljutást, s a következő évadban már bronzérmet szerzett a legjobbak között. A klub a 2018/2019-es szezonban intett búcsút az NB I.-nek, sőt az előző, koronavírus-járvány miatt korábban záruló szezonban majdnem az NB II.-nek is, de végül bent maradtak.

A Haladás a 2017 őszén átadott, impozáns látványt nyújtó, közel 9000 fő befogadására képes Rohonci úti stadionban vívja a hazai mérkőzéseit, így csapatunk is itt lép majd pályára. A hatályban lévő jogszabályoknak eleget téve zárt kapuk mögött.

A szombathelyiek szerdán is mérkőzést játszottak, amikor is a MOL Magyar Kupa kilencedik fordulójában az NB I.-es Kisvárda Master Good csapatát látták vendégül. A találkozó végül egygólos vendégsikert hozott, így a Haladás elbúcsúzott a sorozattól. Ami még ennél is fájóbb a szombathelyieknek az az, hogy a mérkőzés vezéráldozatokkal járt: Devecseri Szilárd Achilles-ín-szakadást szenvedett, míg Csilus Tamásnak a combizma szakadt el. Előbbi labdarúgóra közel fél év, míg utóbbira nagyjából hat hét kihagyás vár.

A két csapat eddig harmincegy alkalommal találkozott egymással bajnoki mérkőzésen. Az élvonalban húsz, míg a második ligában tizenegy mérkőzésen léptek pályára egymás ellen a zöld-fehér klubok játékosai. Az NB I-es mérleg hat kaposvári, míg nyolc szombathelyi siker mellett nyolc döntetlen. A másodosztályban már nagyobb a vasi fölény, hiszen öt Haladás győzelem mellett csak két Rákóczi siker született. Az őszi összecsapáson gólnélküli döntetlen született, ami a negyedik iksz volt a két csapat történelmében.

 

A télen így változott a Szombathelyi Haladás kerete:

Érkezett: Debreceni Zalán (Illés Akadémia – profi szerződést kapott), Dragóner Filip (ZTE), Kállai Kevin (Illés Akadémia – profi szerződést kapott).

Távozott: Farkas Balázs (Kaposvári Rákóczi FC), Horváth Olivér (MTK Budapest – kölcsönből vissza, onnan ETO FC Győr), Illés Bence (Pápa), Pinte Patrik (szlovákiai, STK Samorín – Somorja, Szlovákia), Szalay Szabolcs (ZTE), Tóth Barna (Ajka).