Sorozatunkban bemutatjuk csapatunk soron következő ellenfeleit, ezúttal a III. kerületi TVE együttese lesz célkeresztben.

 

Az NB III. Nyugati csoportjának 35. játéknapján, vasárnap 17 órakor a III. kerületi TVE sporttelepén lépünk pályára. A kezdő sípszóig ismerkedjünk meg egy kicsit jobban a budapesti klubbal, melyet 1887-ben alapítottak.

 

Múlt

A III. kerületi TVE (Torna és Vívó Egylet) elődje 1887. január 24-én alakult egy óbudai kisvendéglőben „24 mozgásra, sportolásra vágyó fiatalember” kezdeményezésére, első elnökének pedig dr. Stern József királyi tanácsost választották meg az akkori jelenlévők. Magyarország negyedik legrégebben alapított sportklubja – áll az egyesület honlapján. Az egyesület eredeti neve is III. kerületi TVE volt. Megalakulásának évében még csak egyetlen másik futballcsapat létezett Magyarországon, az Újpesti TE, melyet 1885-ben alapítottak. A csapat először az Óbudai Torna Egylettel, majd a VAC-cal is egyesült, így született meg először a III. ker. TVAC, majd változott a neve újra TVE-re. A már akkor is kék- fehér színekben pompázó együttes 1931-ben mutatkozhatott be az NB I.-ben, amelynek megszakítás nélkül 1937-ig tagja maradt. Időközben a csapat megnyerte a Magyar Kupát is, 1931-ben 4–1-re győzte le a fináléban a Ferencváros gárdáját.

Az óbudaiak az élvonalból történő kiesését követően közel hatvan évet vártak az újbóli NB I.-es szezonra. 1996-ban másodosztályú bajnokság Keleti csoportjának megnyerésével vívták újra a jogot az első osztályra, de csak egy évre, akárcsak két idénnyel később az 1998/1999-es évadban. Ezt kövezően a TVE a negyedik és a harmadik vonalban volt érdekelt, egészen az előző szezonig, amikor is a másodosztályban szerepelt, de az utolsó helyen végzett, így ezt az idényt ismét a harmadik vonal Nyugati csoportjában kezdte.

 

Jelen

A III. kerületiek 34 fordulót követően a tabella ötödik helyét foglalják el, ahonnét már csak egyet tudnak feljebb lépni a hátralévő négy forduló alatt, így biztosan lecsúsznak a dobogóról, hiába voltak ennél sokkal magasabb célok Óbudán. A csapat eddig 18 alkalommal nyert, míg hétszer szerzett egy pontot és kilencszer hagyta el vesztesen a pályát. A fővárosiak a legutóbbi öt mérkőzésen igen hektikusan szerepeltek, ugyanis kikaptak Bicskén (3–2), kiütötték a MOL Fehérvár FC második csapatát (5–1), ezt követően ikszeltek Komáromban (1–1), majd megverték otthon az éllovas Tatabányát (3–0), legutóbb pedig csak egy pontot szereztek Balatonfüreden. A III. kerületi TVE támadósora viszont kiemelkedő, hiszen a második legtöbb, szám szerint 78 gólt szerezte a bajnokságban, ami nem is meglepő, hiszen olyan játékosok alkotják, mint például a volt mézgás Barczi Dávid, vagy az egykori siófoki Elek Bence és a Nyugati csoport legutóbbi gólkirálya, Kokenszky Norbert.

 

Egymás ellen

Csapatunk a második ligába hat, míg a harmadik vonalban hét alkalommal találkozott a III. kerületiekkel. Az első összecsapásra 1966-ban került sor az NB III.-ban. A fővárosban rendezett bajnoki végül kettő-nullás hazai sikert hozott. A visszavágón pedig már pontot szerzett csapatunk (1–1), de az első sikerre 23 évet kellett várnunk. Ekkor már az NB II.-ben találkoztak a felek, s Kaposváron 4–1-es zöld-fehér győzelem született. A harmadosztályban először 2016-ban nyert csapatunk Óbudán, Hujber Tamás góljával egy-nullára. Hazai környezetben (akkor is a Cseri úton) már magabiztosabban nyertünk, a mérkőzés ide kattintva nézhető vissza. A következő idényben már a Rákóczi Stadionban fogadtuk a fővárosi kék-fehéreket, de ekkor is otthon tartottuk a három pontot, ez a mérkőzés pedig ide kattintva nézhető vissza. A jelenleg is zajló szezonban az óbudaiak egy-nullára nyertek Kaposváron a korábbi mézgás Barczi Dávid találatával. Összesítésben eddig hat kaposvári siker mellett két döntetlen és öt óbudai győzelem született.