Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal az Iváncsa KSE van a célkeresztben.

 

Az NB III. Dél-Nyugati csoportjának 11. fordulójában az Iváncsa KSE érkezik Kaposvárra. A vasárnap 15 órakor kezdődő találkozó előtt ismerkedjünk meg egy kicsit behatóbban a Fejér vármegyei egyesülettel.

 

Múlt

Az Iváncsa SE 1920-ban alakult Kovács István kántor tanító közreműködésével, aki megszervezte az első labdarúgó csapatot. A labdarúgók kezdetben a saját ruhájukban, cipőjükben játszottak, majd bálok bevételéből hozzájutottak az NB I.-es csapatok letett felszereléseihez – áll a klub honlapján. Ekkor sikerült szerezni egy kék-fehér szerelést az MTK-tól, így a klub színe a kék-fehér lett. Az első mérkőzések csak barátságos találkozók voltak a szomszéd falvak csapataival. 1926-ban megalakult a Levente Egyesület. Ettől kezdve közel két évtizedig ennek a keretén belül szerveződött a sportélet. Biztosítva voltak a szakavatott edzők, felszerelések, versenyek. 1945 után megjelentek a sportéletben a gyengébbik nem képviselői is, hiszen kézilabda illetve röplabda csapatok szerveződtek. 1953-1956 között az egyesület Sinatelepre költözött, ott az állami gazdaság támogatásának köszönhetően megyei bajnok lett. A klub a 1981-ben felvette a Sallai SK nevet, a klubszínek pedig ekkor változtak meg az azóta is hivatalos piros-fehérre. A Sallai SK 1994-ig létezett, utána 1995-ben IBBE nevet vette fel a klub, aminek jelentése Iváncsa-Besnyő-Beloianisz-Egyetértés volt. Az egyetértés nem sikeredett hosszú távon, egy év után először Beloiannisz alakított külön klubot, utána Besnyő lépett ki.

A Fejér vármegyei egyesület az 1946/1947-es évadban indított először labdarúgó csapatot a Közép-Magyarországi Labdarúgó Szövetség másodosztályában, majd egészen 2017-ig a megyei osztályokban szerepelt. Ekkor a Balatonlelle elleni osztályozót megnyerve jutott fel a harmadosztályba, ahol azóta is vitézkedik. Az iváncsaiak ugyanis folyamatosan az élmezőny tagjai, sőt kétszer meg is nyerték a bajnokságot, valamint egy bronzérmet is begyűjtöttek az itt töltött hat szezon alatt. Az előző idény végén is az élen zártak, de az osztályozót elveszítették a Kozármislennyel szemben, így maradtak az NB III.-ban.

 

Jelen

Az Iváncsa KSE tíz bajnoki fordulót követően az első helyen áll. A Tóth András vezette gárda még nem kapott ki a bajnokságban, pontokat is csak egy alkalommal hullajtott, méghozzá Nagykanizsán egy nulla-nulla alkalmával. A többi kilenc meccsén viszont megszerezte a három pontot a csapat, amely a Ferencváros második csapatának és a Dunaújvárosnak is öt gólt rúgott. A Fejér vármegyeiek az így szerzett 28 pontjukkal vezetik a bajnokságot, sőt a lőtt gólok számában is az élen állnak az eddig szerzett kereken harminc találattal.

 

Egymás ellen

Az Iváncsával még nem találkoztunk bajnoki keretek között, így egy újabb ellenfél számára nyitunk lapot együttesünk száz éves történelemkönyvében.