Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a Mohácsi TE 1888 csapata van a célkeresztben.

 

Az NB III. Dél-Nyugati csoportjának 13. fordulójában, vasárnap 13.00 órakor a Mohácsi TE 1888 együttesét fogadjuk. A kezdő sípszóig ismerkedjünk meg egy kicsit a baranyai csapattal.

 

Múlt

Az 1888-ban alapított MTE első szakosztályai vívás és a torna voltak, majd 1901-ben megalakult a labdarúgó szakosztály is. A futballisták az első barátságos mérkőzésüket a Pécsi AC ellen vívták. A Mohács történelméről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Az MTE az 1920-as évektől kezdve a regionális és megyei bajnokságokban szerepelt, majd 1957-ben osztályozót nyerve jutott fel első ízben a nemzeti bajnokság porondjára, pontosabban az NB III.-ban töltött egy idényt. A következő NB-s szerepvállalásra 1961-ig kellett várni Mohácson, de ez már nem volt kérészéletű, hiszen 14 szezont éltek meg az NB III.-ban. A nyolcvanas évek elején Mohács-Véménd néven az NB II. Nyugati csoportjában futballoztak a mohácsiak három idényen át, majd következett a harmad-, majd a negyedosztály. A kétezres évek elején jött a klub életében az újabb hosszabb, egészen pontosan tizenegy évadon keresztül tartó harmadik ligás szereplés, majd visszaestek a megye egybe, ahonnét 2021-ben egy évadra jutottak fel, de a következő, 2023-as feljutás után már hosszabb távon gondolkodnak az NB III.-ban Mohácson.

 

Egymás ellen

A Moháccsal eddig négy alkalommal találkoztunk, mindig a másodosztályban. Az első összecsapásra 1979-ben került sor 5500 néző előtt, Kaposváron, ahol a következő összeállításban küldte pályára a csapatot Puska Lajos vezetőedző: Horváth III. – Deákvári, Gulyás, Petrók, Éger – Havasi, Kanyar, Zentai – Czabula, Fábián (Mészáros, a 83. percben), Házi. Góljainkat Zentai, Havasi és Deákvári szerezték, s végül három-nullára nyertünk. A következő két összecsapásra Mohácson került sor, ahol előbb egy egy-egyes, majd nulla-nullás döntetlen után szereztünk pontot. A következő hazai bajnokit, 1982 májusában viszont ugyancsak három-nullára nyertük meg, akkor Kardos (2) és Kanyar osztozott a gólokon.

 

Jelen

A Mohács tizenkét fordulót követően a nyolcadik helyen áll, öt győzelemmel egy döntetlennel és hat vereséggel. A Péter József irányította gárda a legutóbbi két körben is hazai környezetben futballozott, s győztesen hagyta el a pályát, előbb a Dunaújvárost (1–0), majd a Fehérvár II. (3–0) csapatait legyőzve. A mohácsiak idegenben kétszer nyertek, először a Szekszárd, majd a Majos otthonából tudtak három ponttal távozni. A csapatukban jelenleg két olyan labdarúgó van, aki korábban játszott Kaposváron, Müllerlei Szabolcs, illetve Bohata Ádám.