Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a PTE-PEAC csapata van a célkeresztben.

 

Az NB III. Dél-Nyugati csoportjának második fordulójában, szerdán 17.30 órakor a PTE-PEAC csapatának otthonában lépünk pályára. A Pécsi Egyetemi Atlétika Clubbot a Magyar Király Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésével párhuzamosan 1923-ban alapították. A fekete-fehér klubszíneket választó Egyesület első elnöke Bakay Lajos egyetemi tanár volt. A PEAC az elmúlt közel 100 év során számos kiváló sportolót adott a városnak és Magyarországnak egyaránt – áll a klub honlapján.

 

Múlt

A labdarúgó szakosztály 1925-ben jött létre, a szövetség a Délnyugat Alosztály II.-be sorolta az együttest, majd hamarosan a megyei I. osztályba került. A főiskolai bajnokságban is indult. 1929-ben már az amatőr II.-ben, 1930-ban az amatőr I.-ben szerepelt a PEAC. 1931-ben megnyerte a főiskolai bajnokságot. Az 1934/35-ös délnyugati bajnoki cím után az NB III.-ba is feljutott a csapat. 1947-től zsinórban háromszor újabb főiskolai bajnoki címek következtek, ‘48-tól az összevont NB III.-ban indult a gárda. 1948. április 24-én egyesült a PEAC és PEDE (Pécsi Egyetemisták Demokratikus Egyesülete), az egyetemi nagy klubokhoz hasonlóan felvette a MEFESZ (Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetsége) nevet. 1950-51-ben Pécsi Egyetemként, ‘51-57-ig Pécs Haladás SE-ként szerepelt együttesünk. 1957-ben kapta vissza hagyományos elnevezését, a PEAC-ot, NB III.-as feljutással ünnepelve. Sikerült a bravúrt megismételni ‘60-ban és ‘63-ban is, igazi aranykorszakként 12 éven át szerepelt a magasabb osztályban az egyesület. 1958-ban, ‘64-ben, ‘68-ban és ’71-ben sem találtatott jobb egyetemi csapat a pécsinél. 1975. december 15-én a pécsi egyetemek és főiskolák nehezen megszülető egyezségével jött létre az U. PEAC. A PEAC, a Tanárképző Főiskola SK és a Pollack Mihály Műszaki Főiskola összevonásával. A névváltozást ismét siker követte az újabb főiskolai bajnoki címmel ‘76-ban, majd ‘79-ben is. A labdarúgók a megyei I. osztályban szerepeltek – ‘88-tól ismét PEAC néven -, 1990/91-ben feljutottak az NB. III.-ba, 1995-ben főiskolai bajnoki címet szereztek. 2004-től a szakosztály hivatalos neve PTE PEAC, 2005-ben ismét a legjobb egyetemi csapatnak bizonyult a pécsi gárda. 2021/2022-es megye I-es bajnokságot megnyerték, így a 2022/2023-as szezonban az NB. III.-ban indulnak, ahol az előző évadot a hetedik helyen fejezték be a Közép csoportban.

 

Jelen

A Lőrinc Antal vezette pécsiek vármegyei rangadóval, a Mohács otthonában kezdték az idényt. A két baranyai gárda összecsapása nem hozott gólt, így egy-egy pont került a felek neve mellé.

A PEAC kerete így változott a nyáron:

Érkezett: Takács Martin (Veszprém), Márkvárt Dávid (Dunaföldvár), Hock Attila (Majos), Schuszter Robin (PMFC U19), Grósz Benjamin (PMFC U19), Orbán Kolos (PMFC kölcsönbe).

Távozott: Makai Márk (visszavonult), Horváth Máté, Keresztes Barna (Dunaföldvár), Berdó Máté (Sonntagberg), Bohata Ádám (Mohács), Szabó Zalán (Szentlőrinc).

 

Egymás ellen

A PTE-PEAC csapatával még nem játszottunk bajnoki mérkőzést, így a szerdai lesz az első fejezet a két csapat közös történelemkönyvében.