Sorozatunkban bemutatjuk együttesünk soron következő ellenfeleit. Ezúttal a ZTE FC csapata van a célkeresztben.

 

A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában, szombaton 15 órakor ZTE FC érkezik Kaposvárra. A találkozó előtt ismerjük meg egy kicsit jobban a Zala megyei csapattal.

 

Múlt

A Zalaegerszegi TE 1920-ban alakult meg, tehát nemrég ünnepelte centenáriumát. A legnagyobb sikerünk az első osztályú magyar bajnoki cím, amelyet 2002-ben értünk el Bozsik Péter irányításával. A legendás csapatban szerepelt egykori vezetőedzőnk és játékosunk Waltner Róbert is, aki klubunk NB I.-es történetének gólkirálya. A klub történelméről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

 

Jelen

A ZTE FC 2019-ben csapatunkkal egyezemben jutott vissza ismét az élvonalba, melynek azóta is meghatározó tagja. A jelenlegi idényben hét bajnokit vívott a Ricardo Moniz által irányított csapat, amely a tabella hatodik helyén áll. A ZTE három bajnokin győzött (Budapest Honvéd–ZTE 0–1, ZTE–DVSC 4–2, Mezőkövesd–ZTE 0–5), míg ugyanennyi maradt alul (ZTE–Kisvárda 1–3, Kecskemét–ZTE 3–1, ZTE–Puskás Akadémia 1–2), emellett pedig egy döntetlen szerepel a csapat neve mellett (Újpest–ZTE 1–1). A ZTE eddig 14 gólt szerzett az élvonalban, ami pontosan meccsenként két rúgott gólt jelent. A csapat eddig legeredményesebb játékosa az amerikai Eduvie Ikoba, aki a szezon elején tért vissza Zalaegerszegre. A MOL Magyar Kupa idei szezonjába szombaton kapcsolódik be a ZTE, hiszen az első két fordulóban csak megyei, illetve harmadosztályú klubok voltak érdekeltek a sorozatban. A zalaiak NB I.-es csapatként kiemelten várták a sorsolást, így már ezelőtt biztos volt, hogy idegenben kell majd pályára lépniük, hiszen mindig az alacsonyabb osztályú együttes a pályaválasztó.

 

Egymás ellen

Csapatunk mind a három NB-s osztályban megmérkőzött már a Zalaegerszeggel. A harmadosztályban csak a hatvanas években találkoztak egymással a felek. A hét bajnokiból hat is zalai sikerrel zárult, csupán egyszer, 1965. áprilisában tudtuk megszerezni a győzelmet.

A másodosztályban már csapatunk felé billen a mérleg nyelve. A 14 mérkőzésből ötöt nyert meg a ZTE, míg hat végződött csapatunk sikerével. Emellett pedig három döntetlen szerepel a történelemben. A legutóbbi két NB II.-es mérkőzés szívesen emlékszünk vissza, hiszen otthon és idegenben is megszereztük a három pontot. A hazai meccs ide, míg az idegenbeli találkozó ide kattintva eleveníthető fel.

A két klub életében, történelmében természetesen az élvonalbeli összecsapások száma a legtöbb. Az első osztályban 29 alkalommal léptünk pályára a ZTE ellen. Ebből 15 zalai, míg hat somogyi sikerrel végződött, nyolc alkalommal pedig pontosztozkodás lett a találkozó végeredménye. Az NB I.-ben legutóbb 2012. májusában, hazai pályán vertük meg a Zalaegerszeget, a meccs összefoglalója ide kattintva tekinthető meg.