Kereken hatvan ponttal a tabella nyolcadik helyén fejeztük be az NB III. Nyugati csoportjának 2022/2023-as szezonját. A csapat szerepléséről vezetőedzőnket, Horváth Rudolfot kérdeztük.

 

Érdekes, kettéosztható szezont tudhat maga mögött csapatunk, amely végül kettőt előre lépett az előző évi eredményéhez képest, de így is a nyolcadik helyen fejezte be az évadot, hiába sikerült egy viszonylag jobb tavaszt produkálnia.

– Egészen jó felkészülést zártunk, viszont a Veszprém elleni első meccs előtt technikai okok miatt Horváth Balázst tíz meccsre elveszítettük, aki amellett, hogy a fiatalszabálynak is megfelel, a csapat motorja – mondta Horváth Rudolf. – Emiatt elég hektikus volt az első nyolc mérkőzésünk, hiszen ekkor szedtünk be négy vereséget és visszaestünk a tabellán. Utána rendeztük a sorokat, szakmailag a legjobb csapatot tudtam szerepeltetni, ez pedig látszott az eredményeken. Az utolsó tíz mérkőzésen dobogóközeli eredménysort produkáltunk. Ezt kell folytatni a jövőben. A meccseket a felkészültségünknek köszönhetően egy-egy gólokkal tudtunk megnyerni. Az viszont látható, hogy nincs annyi minőségi fölényünk, ami a tradíciókhoz illene, hogy rajt-cél győzelmet aratva behúzzuk a bajnokságot és utána az osztályozót is. Ez egyelőre ez hiú ábránd.

A keretünket jobbára olyan labdarúgók alkotják, akik köthetők a helyi utánpótlás-neveléshez, ami egy remek út a jövőt illetően.

– Az induló keretünk teljesen más volt, időközben tisztult a kép, látható, hogy sok saját nevelésű játékos ért be: Horváth Balázs, Szederkényi Ádám, Pintér Máté, Harsányi Dániel, Heil Ádám, Böndi Ádám, ez egészen jó alap a jövőre nézve, ezzel elégedettek vagyunk, illetve azzal is, hogy van egy-két rutinos játékosunk, akik segítenek – mondta Horváth Rudolf. – Viszont, ha radikális erősítés nem lesz, akkor rájuk kell építeni. Az utánpótlásból Kis-Fónai Máté és Magyar Máté is szerepet kapott, akárcsak a kapuban Horváth Fábián, ez mindenképpen jó, hiszen ezek a játékosok kötődnek a klubhoz. Akik most voltak első évesek, rutint szereztek a felnőtt futballban, egyre több mérkőzéssel rendelkeznek, ez előnyükre válik.  A szezon végére láthatóvá vált, hogy felvették az osztály ritmusát. Azt gondolom, amikor elérkezik az osztályváltás ezekre a játékosokra lehet számítani az NB II.-ben is, vagy akár feljebb. A csapattal együtt tudnak majd fejlődni, nem lesz gond feljebb lépés. Azt látom rajtuk, hogy itt akarnak futballozni. A Rákóczi korábban is akkor volt jó, amikor saját nevelésű játékosokra épített, a tízéves NB I.-es szereplés is ennek volt köszönhető, így ezt szeretnénk visszahozni, viszont minőségi játékosok kellenek a fiatalok mellé, hogy segítsék őket. Ebben nem állunk jól, ez egy nyári megoldandó feladat, az anyagi kereteken belül.

A hatvan pontból harminchetet a Kaposvár táblát elhagyva szerzett csapatunk, így csak az idegenbeli mérkőzéseket figyelembe a véve a negyedik helyen végeztünk.

– Idegenben általában élesebbek, szervezettebbek és tudatosabbak voltunk – fogalmazott Horváth Rudolf. – Látszott, hogy hazai pályán vannak gondjaink, főként akkor, ha az ellenfelek visszaálltak és nem tudtuk megbontani őket. Sok egygólos vereséget szenvedtünk otthon. Idegenben általában nyíltabbak a csapatok, az jobban feküdt nekünk, amikor darálni kellett, az erőnlét, a párharcok domináltak, mint, amikor felállt védelem ellen kell jó futballal feltörni a védekezést, otthon nem volt túl sok olyan mérkőzés, amikor elégedettek lehetünk. Itt még nem tart a csapat, ez még idő, illetve a támadósor történő erősítés kérdése. Az ősszel tíz gólig jutó Mayer Milán is kiesett, megsínylettük a hiányát.

Labdarúgóink számára igen rövid lesz a nyári szünet, hiszen június közepén már újra edzésben állnak, hogy a július végi rajtra a legjobb formába kerüljenek.

– Hosszú szezon volt, az osztályban messze mi végezzük az legnagyobb edzésmunkát – folytatta Horváth Rudolf. – Korán kezdődik a következő szezon, így elég kevés pihenőt kapnak a játékos. Pár napot dolgoznak majd otthon, de elsősporban pihenniük kell. A nyolcadik hely nem tűnik nagy szereplésnek, de rengeteg energia kellett ahhoz, hogy ezt elérjük. A fő cél, hogy két és fél hetet pihenjünk, majd újult erővel, egy letisztult kerettel nekivágjunk egy komoly felkészülésnek. Erre minden olyan lehetőségünk, feltételünk megvan, mint egy NB I.-es csapatnak. A bajnokság előtt lesz még pár hetünk, hogy a fiatal csaptunk javuljon, minőségben előre lépjen.