A nehéz kezdet után végül a tizedik helyen zárta az NB III. Nyugati csoportjának 2021/2022-es kiírását csapatunk. Az idényt vezetőedzőnk, Nagy Tamás értékelte.

 

Nem indult könnyen csapatunk számára, amely a másodosztályból való kiesés után új szakmai stábbal és szinte teljes mértékben kicserélődött kerettel vágott neki a harmadosztály Nyugati csoportjának. Ennek következtében kellett idő, mire igazi csapattá érett a társaság.

– Ha azt veszem alapul, hogy a bajnokság kezdetekor milyen összetételű volt a keret és erre milyen játékot lehetett építeni, akkor ahhoz képest rengeteget léptünk előre a bajnokság végére, de még így sem éreztem minden esetben, hogy ez már valóban az én csapatom – fogalmazott Nagy Tamás. – A kollégáimmal azt képviseljük, hogy a futballt játszva nyerjünk meccseket vagy akár essünk el, ne védekezzünk körmünk szakadtáig, ne rugdossuk előre a labdákat, hanem építsük fel a játékot. Ez hellyel-közzel sikerült is. Ebben az osztályban sokszor az agresszivitás, a keménykedés, a fizikum érvényesül, kevésbé a szép futball. Négy-öt csapat kivételével nem ezzel akarják elérni az eredményességet. Ezt sokszor tapasztaltuk a saját bőrünkön, hiszen többször kaptunk ki úgy, hogy rengeteg helyzetet dolgoztunk ki és jól is játszottunk. A hibák, főleg a pontrúgásoknál azonban mindig megvoltak. Ezt talán a figyelmetlenség, a rutintalanság okozta, hogy a sok gyakorlás ellenére is gólokat kaptunk a rögzített helyzetekből.

Együttesünk végül 53 pontot gyűjtött és a tizedik helyen fejezte be a bajnokságot, így félig teli, de akár félig üres is lehet a pohár számunkra.

– Ha sarkosan fogalmazok, akkor inkább üres – folytatta Nagy Tamás. – Azt gondolom, hogy rengeteg potenciál van a keretben, de sokat kell még fejlődnie a csapatnak és a klubnak is, hogy eljusson oda, ahova szeretne. A stratégiai tervezésben még nem tudom, hogy mi szerepel, a következő, vagy esetleg az azt követő években tűz-e ki magasabb célokat a vezetőség. Egyelőre azt tudom, hogy miben kéne fejlődni a következő idényre.

Érdekes szezont futott csapatunk. Ősszel csak a nyitófordulóban, a későbbi aranyérmes Mosonmagyaróvártól kaptunk, míg a maradék tíz hazai összecsapáson öt győzelem és ugyanennyi döntetlen volt a mérleg. Idegenben viszont nyolc meccsből hetet elveszített, s csak egyet, a legutolsót, a Gárdony ellenit nyerte meg. A tavaszi szezonra ez a statisztika szinte 180 fokos fordulatot vett. Egy hazai siker mellett három döntetlen és négy vereség volt a mérleg a Rákóczi Stadionban. Az egy győzelem is az utolsó fordulóban, a Gárdony ellen született. Idegenben viszont megtáltosodott a gárda. A tizenkét összecsapásból csak egyet veszítette el a gárda, míg hetet megnyert és három alkalommal szerzett egy pontot.

– Nem igazán tudtam összerakni úgy a csapatot ősszel, hogy az idegenbeli meccseken is jól működjön – tette hozzá Nagy Tamás. – A hazai pálya előnye abban jelentkezett, hogy az akaratosság és az egymásért való küzdés kidomborodott. Nem értékeltük túl a saját képességünket, teljesítményünket, hanem megpróbáltuk mindezt csapatszinten működésben tartani. Azonban még így sem kerültünk olyan egyensúlyba, mint azt szerettem volna, ezt pedig többször ki is használták az ellenfelek. Ennek köszönhető a kevés idegenben szerzett pont. Az őszi szezon végén, amikor a mezőnyt végigverő Mosonmagyaróvár otthonában döntetlent játszottunk, lehetett először látni, hogy a csapat képes már idegenben is jó eredményt felmutatni, képes a hatékonyabb és stabilabb játékra. A tavaszi a felkészülés során egy kicsit bátrabb stílust próbáltunk ki: magasabban labdát szerző, bevállalósabb futballt játszó csapatot alakítottunk ki. Hazai pályán már nem támadtak le minket annyira, tartottak tőlünk, megköveteltük a tiszteletet magunknak, hiszen a csapat megmutatta az erejét. Nyáron a nulláról indultunk, csak pár játékos ült az öltözőbe, elkezdtük feltölteni a keretet az utánpótlásból, majd fokozatosan érkezett egy-egy új labdarúgó, akiket idővel tudtunk csak beépíteni. Erről tudtak az ellenfeleink is, így határozottabban léptek fel akkor ellenünk, emiatt többször kényszerítettek minket védekezésre. Télen ez megváltozott, kialakult a csapategység, minőségben is előre léptünk. A nyitottság, a bevállalós játék és a már említett rögzített helyzetek viszont mindig megbosszulták magukat tavasszal, akárcsak a helyzetkihasználás. A helyezéseket döntően befolyásolja, hogy van-e egy, vagy több legalább húszgólos játékos a csapatban. Mérhetetlenül sok helyzetet dolgoztunk ki, amiket ha értékesít egy karizmatikus, gyilkos ösztönnel megáldott csatár, akkor az átbillentett volna a minket a holtpontokon.

Labdarúgóink csütörtökön kezdi el a felkészülést a következő szezonra.

– A játékosok egy hét teljes pihenőt kaptak, majd ezt követően egyénileg, vagy akár csapatban is elkezdhették a kiadott edzésprogramot – tette hozzá Nagy Tamás. – Ezeket folyamatosan monitorozzuk, a felkészülés elejét pedig tesztekkel kezdjük, hogy kapjunk egy visszacsatolást. Egy pár nap felvezető után pedig hétfőn indul az öthetes, tiszta felkészülés.