Az első teljes hetet dolgozta végig a Rákóczi futballcsapata az újesztendőben. A fiúk szorgalmasan teszik a dolgukat, a szurkolókat viszont aggaszthatja, hogy egyelőre csak távozókról és sérültekről szólnak a hírek, nem az esetleges érkezőkről… A legfrissebb hírek szerint Kulcsár és Zsók is kidőlt a sorból.

– Hat labdarúgó – Zsolnai, Lipusz, Lelkes, Petrók, Kovácsevics, Godslove – távozott, és sajnos több sérültünk is van már, így nem vagyunk túl sokan az edzéseken – kezdte a beszélgetést Sisa Tibor vezetőedző. – Kulcsár Kornél a téli pihenő időszakban összeszedett egy sérülést, és néhány edzés után már nem tudta vállalni a további munkát. Most egy rehabilitációs programot végez. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert Kornélnak igazán szüksége lett volna egy jó alapozásra ahhoz, hogy kilencven percen át tudja majd segíteni a pályán a csapatot a tavaszi szezonban. Remélem, felépül, és mielőbb pótolja ezt a kihagyást. Szintén friss hír, hogy Zsók József is feliratkozott a sérültek listájára#!# a védőnknek a műfüvön letapadt a lába, így ő is kímélő munkát végez egy ideig.
– Hogy van a két korábbi sérült, Szepessy és Jawad?
– Nincsenek túl jó híreim velük kapcsolatban sem. Szepessy Róbert még a szezon végén szenvedett talpcsonttörést, és meg is műtötték. Egy hónap eltelt, elment ellenőrzésre, ahol megállapították, hogy még csak húsz százalékos a csontosodás, azaz könnyen elképzelhető, hogy még jó ideig elhúzódik a fiatal csatár felépülése. Sajnálom, mert egyre jobb formát mutatott az ősszel, most pedig lehet, hogy az egész tavasz rámegy, hogy újra százszázalékos állapotba kerüljön. A marokkói Jawad a hétgvégén tért vissza Kaposvárra. Ő egy térdműtét után lábadozik, még nem tudjuk, mennyire terhelhető.

– Hatan tehát már távoztak. Ön szerint lesz még olyan játékos, aki elhagyja a Rákóczit, akit máshová csábítanak?
– Konkrétumokat nem szeretnék mondani ez ügyben, de hallani ezt-azt, és nem minden hírnek örülök. Ha valakit kivásárolnak, és a klub pénzt kap érte, azt edzőként természetesen el kell fogadnom és tudomásul kell vennem. Az a nagyobb baj, ha valakit csábítgatnak, kecsegtetnek más egyesületek mindenféle ajánlatokkal, és emiatt nem tudnak maximális erőbedobással odafigyelni és dolgozni. Az ilyen esetek miatt könnyen feszültség, tűz keletkezhet az öltözőben, amit nekünk kell eloltani. Ez sokat ártana a csapatnak.

– Mire számíthatunk az érkezés "rovatban"?
– Mi eddig is kiscsapatként működtünk, és ezután sem tervezünk ebben változást. Ha meg szeretnénk változtatni a korábban kitűzött célokat, akkor nyolc-tíz meghatározó embert kellene igazolnunk, ami óriási pénzbe kerülne. Erre nincs lehetőségünk, és azt gondolom, hogy ha lehetne, akkor sem lenne etikus, ha ebbe az irányba indulnánk el. Azon vagyunk, hogy találjunk nekünk megfelelő labdarúgókat, de tudomásul kell venni, hogy jelenleg a magyar piacról szinte lehetetlen igazolni. Megfizethetetlenek a játékosok. Ott tartunk, hogy külföldi futballistákat ingyen, kevesebb fizetésért hozhatunk, mint magyarokat… Most a saját utánpótlásunkból sem meríthetünk, mert az U19-es és az U17-es korosztály a bennmaradásért küzd, és fontos lenne megkapaszkodniuk az élvonalban.

– A kialakult helyzet hogyan befolyásolja a téli felkészülés menetét?
– Összegezve, a sérültekkel együtt, jelenleg csaknem tíz játékos kieséséről beszélhetünk, úgyhogy lényegében kezdhetjük előről a csapatépítést, azaz mehetünk vissza a kályhához. Egy közösségben mindenki fontos, és, hogy egy hasonlattal éljek, ha egy kulcs hiányzik a kulcskészletből, akkor könnyen előfordulhat, hogy már csak a felét éri az egész készlet… Keményen, szorgalmasan kell tehát dolgoznunk, és ezután is mindenkinek oda kell tennie magát, ha sikereket akarunk elérni a folytatásban. A külföldi edzőtábor még szervezés alatt áll, szombaton viszont lejátsszuk első előkészületi mérkőzésünket#!# a nagyatádiakkal mérkőzünk meg a Cseri úti műfüves pályán.