Néhány hónappal ezelőtt még csak az igazán elvakult Rákóczi-szurkolók ismerték Balázs Benjámin nevét, aki aztán az ősz során egyre több lehetőséget kapott a zöld-fehéreknél, mellyel élt is a fiatal labdarúgó.

 – Miként értesült róla, hogy felkerült a felnőtt csapat keretéhez?
– A tavalyi Táncsics Kupán szólt Prukner László vezetőedző és Horváth Miklós elnök úr, hogy a felnőtteknél kell jelentkeznem a januári első edzésen – emlékezett vissza a tizenkilenc esztendős Balázs Benjámin. – Mit mondhatnék#!# nagyon örültem a lehetőségnek.

– Milyen érzés volt belépni az első csapat öltözőjébe?
– Várakozással telve, s persze egy kicsit izgulva álltunk az öltöző előtt mi, fiatalok hiszen velem együtt akkor Horváth Tamás, Bőle Lukács, Kulcsár Kornél és Major Ádám is csatlakozott a felnőttkerethez. Prukner Lászlóval együtt léptünk be az öltözőbe, ahol a mester bemutatott bennünket a többieknek. Egyébként ez nem jelentette azt, hogy úgymond állandó bebocsájtást kaptunk a felnőttekhez, az első csapat öltözőjébe „csak" szeptemberben költöztem át.

– Ekkor már túl volt az élvonalbeli bemutatkozáson.
– Igen, hiszen augusztus 2-án a Haladás elleni hazai bajnokin léptem pályára első alkalommal az NB I-ben. Kovácsevics Róbert megsérült még az első félidőben, s a mester szólt, hogy én állok be. Olyan gyorsan történt minden, hogy nem is volt időm megijedni. Ezzel együtt az első labdaérintésig volt bennem drukk, de aztán igyekeztem megoldani a feladatomat.

– Az ifjúsági és az NB III-as meccsek után mennyire volt nehéz felvenni az élvonal ritmusát?
– Természetesen sokkal gyorsabb a játék az NB I-ben, gyorsabban kell meghozni a döntéseket.

– Az ellenfelek sem igazán ismerték eddig. Miként fogadnak egy fiatalt a rivális játékosok?
– Ezen a téren is meg kell vívnia az embernek a maga harcát, hiszen megy a szövegelés rendesen. Szóban több esetben is próbáltak megfélemlíteni, de az ismertebb játékosokkal szemben sem hagytam magam. Mondjuk, ha nyerésre állunk, könnyebb dolgom van, s nagy örömömre több győztes meccsen is pályára léphettem.

– Apropó győztes meccsek#!# melyik őszi összecsapásra gondol vissza a legszívesebben?
– A Haladás elleni debütálás örök élmény marad, de az Újpest elleni és a diósgyőri találkozóra is nagyon szívesen emlékszem vissza. A lilák elleni összecsapáson remek hangulat volt a stadionban, míg a DVTK otthonában emlékezetes győzelmet arattunk, ráadásul mindkét meccsen gólpasszt adtam.

– Feltételezem, hogy a csapat egyik legfiatalabb tagjaként vannak egyéb kötelezettségei is.
– Így van, hiszen a bóják, a frissítő víz és adott esetben a gyúrópad is rám vár. De ez így természetes, nincs ezzel semmi gond.

– Úgymond modernebb időket élünk manapság, ám korábban több olyan történetet is lehetett hallani, hogy az ifiből felkerült játékos eleinte csókolommal köszönt az idősebbeknek.
– A tiszteletet megadva, de a játékostársakat a felnőtt öltözőben lépés pillanatától tegezem, ám edzőket magáztam. A gyirmóti kupameccset követően aztán itt is történt egy áttörés, hiszen Barna Lászlóval és Házi Lászlóval is megittuk a pertut. Ehhez az is kellett, hogy meglőjem az első gólomat a felnőttek között, ami sikerült is ezen a találkozón.

– Miként tudja összeegyeztetni az iskolát az élsporttal?
– A Munkácsy gimnázium sportosztályába járok, s idén fogok érettségizni. Ha nincs bajnokság, akkor rendesen bejárok az órákra, egyébként pedig havonta egyszer minden tantárgyból jegyet kell szereznem.

– Visszatérve a focira, most már nemcsak közeli szemlélője a dolognak, hanem belülről is átéli az NB I-et. Ilyennek képzelte az élvonal légkörét?
– Mondhatom, hogy minden percét élvezem ennek a csodálatos játéknak, s ami körülveszi. Nagyszerű érzés több ezer néző előtt pályára lépni, s bízom benne, hogy tavasszal rászolgálunk a játékunkkal arra, hogy még többen kilátogassanak a meccseinkre. Egyébként már olyan is történt, hogy megállítottak szurkolók az utcán, s gratuláltak a győzelmünkhöz, jóleső dolgok ezek.

Temesvári Iván
Somogyi Hírlap

Ott folytatná, ahol abbahagyta

– A csapat szereplését tekintve jó lenne, ha ott folytatnák, ahol az ősszel abbahagytuk – mondta tavaszi várakozásairól Balázs Benjámin. – Nagyon bízom benne, hogy a szezon második felében is jól teljesítünk. Természetesen magammal szemben is vannak elvárásaim. Gyorsaságban szeretnék fejlődni, s a pontrúgásaimra is nagyobb figyelmet kell fordítanom. Emellett középpályásként a góllövésből is jó lenne nagyobb részt vállalni. Remélem, hogy a tavasszal az első bajnoki találatomat is megszerzem.