Az őszi szezonban tizennégy olyan labdarúgó kapott bizalmat a szakmai stábtól, akik korábban a kaposvári utánpótlásban is pályára léptek. Vezetőedzőnket, Horváth Rudolfot a fiatalok helyzetékről, illetve a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia és a felnőtt csapat kapcsolatáról kérdeztük.

 

Megfiatalított kerettel vágtunk neki az NB III. Nyugati csoportjának őszi szezonjának, hiszen kicsivel több, mint 22 év volt a keret átlagéletkora. Sok, Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiáról kikerülő játékosnak szavazott bizalmat vezetőedzőnk, Horváth Rudolf, aki nemcsak a fiatal szabályt tartotta szem előtt, hanem azt is, hogy fejlődjenek a játékosok.

– Az akadémia rendszer elindulás óta nehéz felvenni a versenyt az utánpótlásnevelésben a kiemelt akadémiákkal, láthatóan sokkal nagyobb keretek között dolgoznak, így nekünk a napi munkára kell hagyatkoznunk – kezdte Horváth Rudolf. – Sok tekintetben egy tehetségközpont, mint a Bene Akadémia nem veheti fel a versenyt egy kiemelt akadémiával. Ennek ellenére rengeteg saját nevelésű játékost szerepeltetünk, olyanokat is, akik tapasztalatlanok voltak. Nekünk nem egy játékost kell beépíteni egy jó csapatban, hanem egy alakuló csapatba kell három-négy saját nevelésű fiatalt. A harmadosztályban nehéz játszani, sok a párharc, kevés a játék, talán csak az ETO és a III. kerületi TVE épít futballra, a többiek inkább a párharcokra. A fiatalok így egyből mélyvízbe kerülnek, valaki megállja a helyét, valakinek több idő kell. Kialakult egy jó kapcsolat az U19-es csapattal, amely Horváth Miklós irányításával szinte ugyanazt a munkát végzi, mint a felnőtt együttes. Az utánpótlásban is elvárjuk azt a szakmai munkát, amivel érvényesülni tudnak majd az első csapatnál. Ennek ellenére az első év vízválasztó, van, aki lemorzsolódik, de van, aki berobban. Szerencsére nálunk utóbbiból volt több. Elindítottunk egy junior programot, csütörtök délelőtt a felnőtt csapat együtt készül az utánpótlásból olyanokkal, akik a teljesítményük alapján megérdemlik ezt a lehetőséget. Tudjuk, nehéz beépülni a felnőtt csapatba, ehhez az úthoz idő kell, mi viszont elindultunk rajta. Időt kell hagyni a fiataloknak, de azt is tudjuk, hogy ebből kevés van, mert Kaposváron eredmény kell, hiszen nem a harmadosztály az elvárt. Azt viszont még nem lehet elvárni, hogy minőségben a többi csapat fölé kerüljünk. Főként tengelyben vannak olyan saját nevelésű játékosaink, akik tudnak segíteni és képesnek érzem őket az osztályváltásra. Tervezéssel, céltudatosan, a hibáikat elfogadva egy közös szakmai munkával lehet rájuk számítani. Szerencsére nagyon jó a kapcsolat az akadémia és a felnőtt csapat között, így már tudjuk, hogy ki azok, akik majd a segítségünkre lehetnek.

Az őszi szezon folyamán 23 labdarúgó lépett pályára csapatunk mezében, közülük tizennégyen nevelkedtek valamikor a kaposvári utánpótlásban. A keret átlagéletkora 22,3 év, ami igen fiatalnak mondható. A mögöttünk hagyott húsz mérkőzés során kilenc húsz év alatti játékos kapott lehetőséget. A fiatalok közül legtöbb időt, pontosan 1447 percet a 17 éves Horváth Balázs töltötte a pályán a bajnokságban. Őt két belső védő követi. A 19 éves Harsányi Dániel 990 perccel, majd az U19-es válogatottban is bemutatkozó 18 esztendős Heil Máté 902 perccel.