Három karakán és meghatározó figura bemutatásával folytatódik a pepsifoci.hu TOP100-as, a magyar futball legbefolyásosabb szereplőit megismertető listája. A 23. epizódban az egyik legpatinásabb magyar klub vezetője mellett terítékre kerül az MLSZ nemzetközi vizeken cirkáló zászlóshajója, és a listájukon az egyik legnagyobbat ugró, vidéki ügyvezető is, aki nem más, mint Illés János, a Rákóczi klubvezetője.

34. (67.) Illés János, a Kaposvári Rákóczi ügyvezető elnöke

A magyar futball talán legravaszabb vezetője. Ő az, aki egy középcsapat alig szem előtt lévő, és a nyilvánosság előtt ritkán szereplő vezetőjeként képes arra, amire sok élcsapat vezetője sem, beleszólást harcol ki magának minden fontos ügyben.

Sok évvel ezelőtt már meghatározó szereplője volt a magyar futballnak siófoki vezetőként. Nagyon komoly szerepe volt abban, hogy bravúrok sorával nem csupán életben tartotta a Siófokot, de bizonyos időszakokban a magyar futball meghatározó csapatává tette. Sokat és kitartóan dolgozott, és jól menedzselte magát országos szinten is, amink köszönhetően egy ideig az MLSZ és a Liga egyik meghatározó véleménnyel bíró tagja volt.

Siófoki karrierjének egy súlyos betegség vetett véget, melynek során életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Miután felgyógyult újrakezdte, de ezúttal már Kaposváron.

A kaposvári foci és ezzel együtt Illés sikerszériája is 2004-ben kezdődött, amikor a csapat 17 év után feljutott az első osztályba. A somogyiakat sokan egy kézlegyintéssel elintézték, mondván úgy sem tudnak megkapaszkodni a legjobbak közt. Ehhez képest immár stabil NB I-es csapatnak számítanak, sokak által irigyelt edzővel, és sokak által irigyelt játékospolitikával.

Ez utóbbiban Illésnek hatalmas szerepe van, hiszen kapcsolatai révén képes a föld alól is felkutatni olyan tehetséges külföldi játékosokat, akiket aztán hazai szinten komoly pénzért értékesít a somogyi klub. Az első ilyen fogás Vasziljevic volt, akit Cottbusba adtak el 65 millióért, de nála is nagyobb üzlet volt a Videotonnak továbbpasszolt Nikolic. Közben a Szakály-testvéreket is áruba bocsátotta a Kaposvár, igaz az idősebbik fivér esete komoly tanulópénz is volt Illés Jánosnak, aki talán kissé szentimentálisan hitt abban, hogy a saját nevelésű játékos lojális lesz a klubjával. Amit buktak akkor a szinte fillérekért távozó Szakályon, azt bőven megkeresték azóta Nikolicon, és pár egyéb szintén remek átigazoláson.

Illést mindenki konfliktuskerülő, hosszútávon gondolkozó, és ügyes embernek tartja, aki rendelkezik azzal a képességgel, hogy a hosszú játszmák végén mindig a nyerő oldalon ül.

Nem mindennapi képességeit jól jellemzi, hogy tagja, sőt alelnöke annak a testületnek, mely a magyar futball szinte valamennyi fontos kérdéséről dönt. Az NB I-es klubok sportszervezetének bizottságában rajta kívül a Honvéd, a Ferencváros, az Újpest, az MTK, a Vasas képviselői ülnek a grémiumban, azaz ő az egyetlen vidéki, ő képviseli úgymond a kiscsapatokat. Hogy milyen remekül, arra jó példa, amit elért a bajnoki prémiumok elosztásáról szóló vita kapcsán. Az ő előterjesztéseinek köszönhetően ma már ott tart a rendszer, hogy a klubok normatív támogatása sokkal nagyobb, mint az eredményességi. Ez nyilván kevésbé jó a Debrecennek, Fehérvárnak, a Ferencvárosnak, az Újpestnek, vagy akár az MTK-nak, de tökéletes megoldás a Kaposvárnak. Illés elérte azt, hogy a rendelkezésre álló keretnek immár a 70%-át normatív alapon osztják el, és csak 10% kerüljön kiosztásra a televíziós nézettség, és 20% az eredményesség alapján.

Ez már a második bravúrja, hiszen egy évvel ezelőtt az ő általa kidolgozott új elosztási rendszert vezették be a csapatok, és akkor nőtt a korábbi 50% már 60%-ra. Úgy tűnik Illésnek most még sikerült 10%-ot kiénekelnie a hagyományosan eredményes klubok szájából.

Ennél is nagyobb bravúrnak tartják a futball berkeit jól ismerők, hogy Illés ügyességének, és szorgalmának köszönhetően a kaposvári klub részesül az évi 100 milliós akadémiai támogatásból is. A Sándor Károly Akadémia, a Puskás Akadémia, a Magyar Futball Akadémia, a Győri Akadémia neve mindenki számára ismerősen cseng, de ki hallott már kaposvári akadémiáról? Vélhetően kevesen, pedig a Bene Ferenc nevét videlő kaposvári akadémia is pályázott, sőt nyert is. A kaposváriak ugyan kisebb arányban részesülnek az akadémiai támogatásból, mint a Honvéd, a Videoton, vagy az MTK, de ugyanakkora szeletet hasítottak ki, mint a sokkal ismertebbnek számító Illés Akadémia.

Ha már a névegyezésnél tartunk, akkor bizonyos szempontból Illés János is akadémiai szintet képvisel. Ő az, aki remekül bújik meg a háttérben, de amikor kell megfelelő ütemben lép elő, hogy aztán pár pillanat múlva már ismét a háttérben legyen, és ott mosolyoghasson magában. Véleményére odafigyelnek a labdarúgást irányító testületekben, és pontosan tudják, hogy a színfalak mögött és a zöld asztalnál is remekül keveri a kártyákat. Támadások alig érik, mert arra is figyel, hogy ne csupán az általa képviselt klub járjon jól, hanem mindig talál olyan szövetségeseket, akiket szintén hozzásegíthet valami jóhoz, arra pedig kínosan ügyel, hogy az ellenfeleinek, netán ellenségeinek a száma ne szaporodjon.

Befolyása a magyar futballra#!#

Tavaly azt írtuk, hogy sokat tehet a hazai futballvilág kiegyensúlyozottabb működéséért. Nos, jóslatunk bevált, hiszen sok hazai klub éppen Illésnek köszönheti, hogy a közös jóból nagyobb kanállal meríthet, mint korábban. Klubja üde színfolt a hazai futballtérképen, hiszen Kaposvárott állandó, és stabil szereplőkkel remek szakmai munka folyik, és a klub nem csak példát mutat több hazai klubnak, de játékosokkal is ellátja a fizetőképes felvevőpiacot.

pepsifoci.hu

A teljes cikk megtenthető itt!